Drágulás

2022.06.03. 09:00

Borsos árat kell majd fizetni a sörért a müncheni Oktoberfesten

Szeptember 17. és október 3. között 12,60-13,80 euróért (4970-5440 forint) lehet rendelni egy nagykorsó (1 liter) sört a Terézia-mezőn felállított sátrakban.

Bár a pandémia okozta két év szünet után idén újra megtartják a világ egyik legnagyobb népünnepélyét, a müncheni sörfesztivált, az örömbe üröm is vegyül, mert a sörárak csaknem 16 százalékkal fogják meghaladni a legutóbbi, 2019-es Oktoberfest árait.

Szeptember 17. és október 3. között 12,60-13,80 euróért (4970-5440 forint) lehet rendelni egy nagykorsó (1 liter) sört a Terézia-mezőn felállított sörsátrakban, ez 15,77 százalékos áremelkedést jelent 2019-hez képest – közölte csütörtökön a müncheni városháza. Három éve 10,80 és 11,80 euró között voltak az árak.

Az ásványvíz átlagára 80 centtel 9,67 euróra emelkedik.

Az italárakat nem a város szabja meg, de a fesztivál rendezőjeként figyelemmel kíséri és összeveti azokat a városi sörözőkben szokásos árakkal. A müncheni sörözőkben jelenleg literenként 6,70 és 11,20 euró közötti áron mérik a sört.

A vendéglősök a magas inflációval, a megnőtt bérköltségekkel és energiaárakkal magyarázzák a sörárak emelését, de közlésük szerint érezhetően drágult a sörsátrak felállításához szükséges anyag és munkaerő is.

Clemens Baumgärtner, München város gazdasági tanácsadója, az Oktoberfest igazgatója elismerte, hogy „meglehetősen magasak” a sörárak, de azt mondta, hogy „szerencsére” nem lépték át a 14 eurós határértéket, viszont a jövőben oda kell figyelni arra, hogy megfizethetők maradjanak az árak.

A sörfesztivál árai mindig is politikai kérdésnek számítottak Münchenben, és persze mindig is sokallták őket. A szervezők a korábbi években hasztalanul ugyan, de mindig megpróbálták az árak befagyasztására rábírni a vendéglősöket, idén azonban ez már szóba sem került – jegyezte meg a dpa német hírügynökség.

A sörfesztiválon speciális, a szokásosnál magasabb – 6 százalék körüli – alkoholtartalmú sört kínálnak a nagy sörfőzdék.

Borítókép: Teli korsókkal siet egy pincérnő az őszi müncheni sörfesztivál, az Oktoberfest első napján, 2015. szeptember 19-én. Fotó: MTI/EPA/Sven Hoppe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!