Túl nagy ár?

2022.05.22. 18:47

Pálmaolaj: egyelőre úszunk benne, de bele is fulladhatunk

A pálmaolaj életünk majd minden területén jelen van. Megtalálható az élelmiszerekben, a kozmetikumokban, a gyógyszerekben, a kenőanyagokban, sőt még a biodízelben is. Ugyan csak néhány évtizede hódította meg a világ iparát, a nyomában maradó természetrombolás máris végzetes méreteket öltött. Mégsem emiatt állítja le a világ legnagyobb termelője a pálmaolaj exportját - hívja fel a figyelmet a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

A nagyüzemi olajpálma termelés bárhová is teszi be a lábát, elképesztő természeti pusztulást hagy maga után. 30 éve, hogy Indonéziában elkezdték a trópusi esőerdők kárára terjeszkedő olajpálma-ültetvények létesítését, mára az ország a világ elsőszámú pálmaolaj termelője – és egyike a TOP 5 esőerdő-irtó országnak - írja az Origo.

Mégsem emiatt, hanem az orosz-ukrán háborúból fakadó készlethiányra és a hazai kereslet biztosítására hivatkozva állította le Indonézia 2022 április végén a pálmaolaj exportját.

Miért pont ezt teszik bele mindenbe?

Közkeletű mondás, hogy a pálmaolajnak számos kedvező tulajdonsága van más olajfajtákhoz képest. Azonban ezek leginkább a gyártási folyamat során mondhatók előnyösnek, a pálmaolaj-lobbi által előszeretettel propagált „kedvező élettani hatásait" cáfolja a tudomány. A dinamikusan élénkülő kereslet legfőbb oka, hogy az olajpálma gyorsan nő, a hozama pedig többszöröse más olajnövényekének, így az egységre jutó költsége jóval alacsonyabb.

És olcsó azért is, mert nagyrészt a harmadik világ országaiban termesztik, ahol olcsóbb és védtelenebb a munkaerő, és a környezetvédelmi szabályozások is gyakran hiányosak.

A fenntartható pálmaolaj csak olaj a tűzre!

Az erőteljes civil nyomásgyakorlás hatására a fogyasztók egyre nagyobb ellenállásával szembesült a piac, mely életre hívta a Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztalt (RSPO), ám „hamar" kiderült, a zöldrefestés újabb árnyalatát látjuk. A minősítés jelenlegi gyakorlata ugyanis nem támaszt elég szigorú feltételeket, így a jelenlegi formájában becsapás a „fenntartható pálmaolaj".

Az elmúlt években számos gyártó és több kereskedelmi lánc is felismerte, hogy megjelent a fogyasztói igény a pálmaolajmentes termékekre. Az Európai Unió – évek óta élénkülő – pálmaolaj iránti kereslete megtorpanni látszott, ám úgy tűnik az ukrán-orosz konfliktus felülírhatja a korábbi pozitív trendet. Mivel a háború miatt komoly kiesés várható a világ napraforgóolaj készleteiben, a növényi olajok ára pedig kivétel nélkül az egekbe szökött, egyre több globális élelmiszeripari vállalat mérlegeli más, helyettesítő termékek, így a repce-, a pálma- és a szójaolaj használatát.

A Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) ügyvezető igazgatója szerint „a legkézenfekvőbb helyettesítési anyag a repceolaj, ami nagyon hasonlóan viselkedik ipari környezetben, és relatíve könnyen ki lehet váltani vele a napraforgóolajat a receptúrákban. A pálmaolajra váltás már nem ennyire magától értetődő, mivel komolyabban bele kell nyúlni a receptekbe."

Nem igaz, hogy alapvető!

Bár rövid távon megnyugvást jelenthet a pálmaolaj-mentesség mellett elkötelezett fogyasztók számára a fenti tény, aligha várható, hogy a – szintén jelentősen megdrágult, és szűkösen rendelkezésre álló – repceolaj hosszútávon megoldhatja a napraforgóolaj hiányát. Ahogy a brit Iceland Foods élelmiszer-kereskedelmi lánc fogalmaz közleményében, pálmaolaj nélkül "árucikkek széles köre tűnne el a fagyasztóinkból és polcainkról, mint többek között a fagyasztott sült krumpli és más burgonyatermékek".

Tényleg nincs más reális alternatíva?

Az élelmiszeripari vállalatok számára ugyan egyelőre elkerülhetetlennek tűnik a váltás, fogyasztóként mégsem muszáj táplálnunk a kizsákmányolást és környezetrombolást. Mit tehetünk?

• Fordulhatunk tudatosan a friss, helyi, szezonális alapanyagok felé.
• Mondhatunk nemet a félkész, fagyasztott termékekre, a pálmaolajjal dúsított édességekre és azokra a kényelmi termékekre, amikről elhittük, hogy nélkülözhetetlenek számunkra!

Mostantól a Tudatos Vásárlók applikáció is segít a választásban

Kiszélesedett annak a magyar fejlesztésű mobilapplikációnak a funkciója, amellyel eddig a tisztítószerek összetevőit ellenőrizhettük.

Azok a tudatos fogyasztók, akik a fenntartható életmódot választják, májustól már pálmaolajmentes, Fairtrade, vegán és bio termékekhez is könnyedén hozzájuthatnak a Tudatos Vásárlók Egyesületénnek alkalmazásával.

Magyarország első háztartási vegyszer applikációját, a Tudatos Vásárló mobilalkalmazást már 13 ezren töltötték le a 2021-es élesedése óta. A fenntartható életmódot támogató applikáció eddig abban segítette a fogyasztókat, hogy felismerjék a termékek egészségre és környezetre gyakorolt hatásait, és hogy könnyen felmérjék, melyik termék milyen vegyszereket tartalmaz. Mostantól azonban csaknem 300 élelmiszeripari termék kap pálmaolajmentes, Fairtrade, vegán és bio minősítést, és az applikáció tovább bővül más termék kategóriákkal az év folyamán.

A bővített applikáció Android változata már letölthető a Google Play-ből, az iOS verzió is hamarosan frissül.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!