Valódi Jurassic Park

2022.05.16. 11:40

Közel 5 milliárd forintért kelt el Raptor, a 110 millió éves dinoszaurusz-csontváz

Ennél drágábban (31,8 millió dollárért) csak egy Stan becenevű Tyrannosaurus rex kelt el 2020. október 5-én.

A Jurassic Park című Steven Spielberg-film velociraptorát inspiráló dinoszauruszfaj egy ritka csontváza 12,4 millió dollárért (4,6 milliárd forintért) kelt el egy csütörtöki New York-i árverésen.

A Christie's aukciósház közölte, a 110 millió éves, Raptor becenevű fosszília az előzetesen becsült ár kétszereséért kelt el. A leütési ár a 2. legmagasabb a dinoszaurusz-csontvázak történetében.

Ennél drágábban (31,8 millió dollárért) csak egy Stan becenevű Tyrannosaurus rex kelt el 2020. október 5-én, ugyancsak a Christie's egy New York-i árverésén. A csütörtökön elárverezett 3 méteres kövület egy Deinonychus antirrhopus csontváza. A gyors ragadozó a mellső lábain lévő madárszerű karmokkal ragadta meg zsákmányát. A nevét is a karmokról kapta, a Deinonychus jelentése „szörnyű karom”.

Az 1993-ban bemutatott Jurassic Parkban velociraptoroknak hívták ezeket a ragadozó dinókat, mert Michael Crichton, akinek regényéből a film készült, úgy gondolta, hogy ennek drámaibb a hangzása. Ezek a dinoszauruszok azonban valójában sokkal kisebbek, mint a Crichton könyvében szereplő ragadozók

– írta a The New York Times.

A Jurassic Parknak köszönhetően a Deinonychus antirrhopus az egyik leghíresebb dinoszaurusz, de fosszíliaként az egyik legritkább.

A Raptor becenevű csontváz a valaha talált legteljesebb Deinonychus antirrhopus-maradvány, 126 eredeti csontból áll

– írta a Christie's, amely a magángyűjtő által árverésre bocsátott csontváz új tulajdonosának kilétét nem hozta nyilvánosságra, csak annyit közölt, hogy egy ázsiai licitálóról van szó.

A világrekorderről, a 2020-ban a becsült 6-8 millió dollár helyett csaknem 32 millió dollárért (mai árfolyamon 11,8 milliárd forintért) eladott Stanről márciusban derült ki, hogy a leendő Abu Dzabi Természettudományi Múzeum ékessége lesz.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!