Pollenek támadása

2022.05.07. 15:00

A pázsitfűfélék pollenjei okoznak szenvedést az allergiásoknak

A következő időszakban gyorsan emelkedni fog a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja, az erre érzékenyeknél megerősödhetnek az allergiás tünetek.

Most különösen fontos az udvarokban, útszéleken, árokpartokon a fűnyírás, kaszálás, amivel csökkenthető a pázsitfűfélék pollenmennyisége – hívja fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

 A legjellemzőbb allergén növények pollenszórási ideje és erőssége februártól októberig. Forrás: MTI


Ugyanakkor azt ajánlják, hogy az allergiás ember ne nyírjon füvet, ne kaszáljon, lehetőleg ne tartózkodjon ilyen tevékenység közelében.   Ha ez nem megoldható, akkor viseljen maszkot.

 A lakásban a gyakori és nedves portörlés ajánlott.
Mint írták, magas pázsitfű pollenkoncentráció esetén a viharok hatására a levegőben szálló nagyobb pollenszemek kisebb szemcsékre esnek szét, és ezek a részecskék kis méretüknek köszönhetően a tüdő mélyebb részeibe is eljutnak, így hevesebb reakciót válthatnak ki a szervezetben. Ekkor a tünetek hirtelen súlyosbodhatnak: asztmatikus tünetek, fulladás jelentkezhet. Az allergiásoknak és az asztmásoknak azt javasolják: a vihar ideje alatt tartózkodjanak beltérben, az ablakokat zárják be.

A témában naprakész információkat itt lehet olvasni. 

Borítókép: illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!