Kalapács

2022.04.22. 12:28

Irodalmi ínyencségekre licitálhatnak a könyvmolyok

A Múzeum Antikvárium 40. árverésén a magyar irodalom kiválóságainak száznál is több első kiadású vagy egy-egy neves írónk által a pályatársak valamelyikének dedikált kötetére is licitálhatnak az érdeklődők.

A 450-nél is több tételt számláló, sokrétű és különleges anyagot, amelyet a szervezők az antikváriák szinte minden területét átfogó kínálatából válogattak össze, egy közel  50 tételes avantgárdgyűjteményt is magában foglal – írja a Magyar Nemzet.

A szépirodalmi ritkaságokon kívül az antikvárium tavaszi árverésén kalapács alá kerül Széchenyi István első kiadású kötetei közül néhány, valamint 1848-as, reformkori, vadászati és borászati relikviák, illetve számos kézirat, többek között Arany Jánosé, Benczúr Gyuláé, Csontváry Kosztka Tivadaré, Eötvös Józsefé, Feszty Árpádé, Herman Ottóé, Horthy Miklósé, Jókai Móré, Lechner Ödöné, Móra Ferencé és Weöres Sándoré.

Az aukció egyik különleges tételéhez, a Jókai Mór által írt kéziratos levélhez bájos anekdota kapcsolódik: a neves író helyreigazítást kért a Pesti Hírlap főszerkesztőjétől, mivel a lapban hosszasan ecsetelték, hogyan talált Jókai egy aranyórát Balatonfüreden, amit egy ifjú hölgynek juttatott vissza. Az író levélben tette helyre a dolgokat, miszerint az aranyórát valójában nem ő találta, hanem feleségének nővére, aki azt nem a tulajdonosnak, hanem egy fürdőfelügyelőnek adta át, és az óra így került vissza tulajdonosához.

Az aukció további különlegessége, hogy a közel  50 tételes avantgárdgyűjtemény iránt érdeklődők licitálhatnak Kassák Lajos portréjára, valamint a magyar avantgárd mozgalom meghatározó alakjának több dedikált, illetve első kiadású kötetére is. 

Az érdeklődők április 28-án 17 órától a Kossuth Klubban vagy az online térben, az Axioart oldalán licitálhatnak.  

Az árverés katalógusa itt tekinthető meg.

Borítóképünkön Weöres Sándor költő (Forrás: Fortepan / Hunyady József)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!