Új szerepben a népszerű gyümölcs

2022.04.17. 10:14

Édes gyógymód segíthet a sebek gyógyításában

A sebek komoly egészségügyi problémákat okozhatnak, de óriási üzletei lehetőséget is rejtenek. Az úgynevezett globális sebkezelési üzletág több milliárdos piac, amely évről évre folyamatosan növekszik. Ezért olyan jelentős a Maine-i Egyetem kutatói által nemrégiben végzett tanulmány, amely olyan új, vadáfonya-kivonatot használó sebkezelési módszert tár fel, amellyel elősegíthető a gyógyulás, miközben olcsóbb is, mint a meglévő alternatívák.

Patkányok és az áfonya kapcsolata?

Ez az új módszer képes lehet csökkenteni a krónikus sebekkel kapcsolatos kockázatokat és szövődményeket, valamint jelentősen csökkenteni a sebkezelés költségeit emberek milliói számára.
Korábbi munkájukban a kutatók kiemelték, hogy a sejtek migrációja és úgynevezett vaszkularizációja (az erek növekedése, amely végül javítja a testsejtek és szövetek oxigénszintjét) javítható a vadáfonyában található fenolos kivonat használatával. A fenol egy természetes antioxidáns, amely képes helyreállítani a sérült sejteket, és általában véve a vörös és lila színű gyümölcsökben található meg, például a szőlőben, bogyóban és gránátalmában. A jelenlegi tanulmány alaposabban megérti a fenolos kivonat élő sebekre gyakorolt hatását.

Dorothy Klimis-Zacas, a Maine-i Egyetem klinikai táplálkozástudományi professzora által vezetett kutatócsoport egy gélt készített az áfonya fenolos kivonatából. Ezután megvizsgálták a sebesült patkányok három csoportját: az első csoport fenolos géles kezelést kapott, a második fenolt nem tartalmazó alapgélt, a harmadik pedig semmiféle kezelésben nem részesült. Az első csoportba tartozó patkányoknál 12 százalékkal gyorsabb volt a sebzáródás, mint a többieknél, és az érrendszeri elváltozások aránya is 20 százalékkal nőtt.
A vadon élő áfonya képes fokozni a sejtregenerációt, az új vérerek képződését és a vaszkularizációt, valamint felgyorsítani a sebzáródást – írta Tolu Esther Adekeye, a tanulmány első szerzője, amit a ZME Science online tudományos portál idéz. – Ez különösen fontos olyan körülmények között, amelyek fokozott sebzárást igényelnek krónikus sebekben, például cukorbetegség okozta sebekben, égési sérülésekben és nyomási fekélyekben szenvedő betegeknél.

 

Az áfonyában rejlő kiaknázatlan lehetőségek

Míg a vizsgálatot eddig csak állatokon végezték, a szakemberek szerint az eredmények jelentős potenciális egészségügyi előnyökre utalhatnak egy ilyen típusú kivonat esetében.
Egy 2020-ban megjelent tanulmány arra is rámutatott, hogy az áfonyában gazdag étrend növelheti a testsejtek oxigénkoncentrációját és elősegítheti a vázizomzat regenerálódását, különösen a 21 és 40 év közötti fiatal nők esetében. Ez a cikk feltárta azt is, hogy

ha valaki legalább hat hónapig áfonyát fogyaszt, akkor a szervezetében valószínűleg megnövekszik az izom-elősejtek száma.

Klimis-Zacas professzor 2001 óta tanulmányozza az áfonyát, és úgy véli, hogy nem végeztek elegendő kutatómunkát ezekkel a vadon élő gyümölcsökkel. Szerinte sokan éppen ezért nincsenek is tisztában azzal, hogy az áfonya milyen potenciális egészségügyi előnyökkel járhat, különösen ami a gyógyulást illeti.

Azon kevés tudósok egyike voltam, akik elkezdtek foglalkozni a bogyóval – hangsúlyozta a Wild Blueberry of North America című lapnak adott interjújában. – A korai tanulmányok, amelyeket a vadáfonya szerepéről és az érrendszeri működésről végeztünk, kulcsfontosságúnak bizonyultak, mert dokumentálták a vadon élő áfonya fontos jótékony hatásait, és arra késztették a többi tudóst, hogy vizsgálják meg szerepüket más betegségek esetén is.

Ha a Klimis-Zacas és csapata által javasolt áfonyakivonat sikeresnek bizonyul az emberi sebek ugyanolyan vagy nagyobb hatékonyságú kezelésében, akkor ez megváltoztathatja a globális sebkezelési ipart.

Ígéretes, fenolos kivonaton alapuló tanulmányukat az Experimental Biology 2022 rendezvényen mutatták be, de a tanulmány még nem került szakértői értékelésre.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!