Természeti katasztrófa

2022.04.14. 08:37

100 fölé emelkedett a Fülöp-szigetekre lecsapó trópusi vihar áldozatainak száma

A mentők továbbra is a sűrű sárban és földben kutatnak meghatározatlan számú eltűnt ember után.

Legalább 121 ember vesztette életét a Fülöp-szigetekre idén először lecsapó trópusi vihar okozta földcsuszamlásokban és áradásokban, amelyek miatt több mint 200 ezer lakost kellett kitelepíteni – közölték csütörtökön a hatóságok.

A legtöbb halálos áldozat a fővárostól, Manilától 599 kilométerre délre fekvő Leyte tartományban lévő Baybay városban volt, ahol 81 holttestet emeltek ki a földcsuszamlás okozta romok alól.

A közeli Abuyog városában szintén 31 ember halt meg földcsuszamlások és áradások következtében. A nemzeti katasztrófavédelmi ügynökség elmondta, további 9 ember hat tartományban vesztette életét a Fülöp-szigetek keleti partvidékére április 10-én lecsapó Megi trópusi vihar következtében, amely özönvízszerű esőzéseket hozott magával. Ezenkívül több mint 240 ember megsérült, miközben mintegy 204 ezer lakos kényszerült elhagyni otthonát, mivel a tomboló ár falvakon söpört végig, és az eső áztatta hegyekben földcsuszamlások keletkeztek.

A mentők továbbra is a sűrű sárban és földben kutattak a Baybay City és Abuyog településeken meghatározatlan számú eltűnt ember után.

A Megi ciklon tombolását követően várhatóan javulni fog az időjárás az említett területeken

– közölte a meteorológiai hivatal.

A vihar házakat, infrastruktúrát rongált meg, kárt okozott a mezőgazdasági terményekben, a kár értéke eléri 2,6 millió dollárt, vagyis a mintegy 900 millió forintot a nemzeti katasztrófavédelmi hivatal tájékoztatása szerint.

A Fülöp-szigeteki szigetvilágot évente átlagosan 20 trópusi ciklon sújtja.

Borítókép: MTI / EPA / BFP / BFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!