Meglepetést hozott a kutatás

2022.03.11. 20:33

Új óriásteknősfajt fedeztek fel a Galápagos-szigeteken

Eddig ismeretlen fajhoz tartoznak a Galápagos-szigetek egyikén élő óriásteknősök – közölte a szigetek nemzeti parkja.

Tudósok felfedezték, hogy a San Cristóbal-sziget óriásteknősei nem ahhoz a fajhoz tartoznak, amelyhez eddig sorolták – írták a csütörtöki közleményben. Egy kutatás megállapította, hogy a korábban Chelonoidis chathamensisként azonosított óriásteknősök genetikailag eltérnek ettől a fajtól.


A kutatók arra következtettek, hogy az a majdnem 8 ezer teknős, mely ma San Cristóbalon él, egy teljesen új, eddig nem ismert ághoz tartozik – írták.


A Newcastle-i és a Yale Egyetem, valamint a Galápagos Természetvédelmi Szervezet közös kutatása során genetikailag összehasonlították a sziget teknőseit a már ismert fajokkal. Az a faj, amelyről korábban úgy vélték, hogy a San Cristóbal-i teknősöknek felel meg, egy kihalt faj lehet, amely együtt élt a ma is ott élőkkel – fogalmazott a közlemény.


A kutatócsoport a kihaltnak gondolt faj további DNS-mintáit gyűjti, hogy tisztázzák, hogy viszonyul egymáshoz a két faj, a kihalt és az élő. A Chelonoidis chathamensis nevet a kihaltnak kell kapnia, az élőknek új nevet kell adni a nemzeti park szerint.


Az élő galápagosi óriásteknősök genetikai kutatása 1995-ben kezdődött, és négy évvel később a tudósok elkezdték kihalt fajok mintáit tanulmányozni.


A Charles Darwin evolúciós elméletét inspiráló, gazdag állatvilágú Galápagos-szigetek flamingók, albatroszok és kormoránok számos fajának ad otthont. Ecuador nemrég 60 ezer négyzetkilométerrel megnövelte a szigetek körüli tengeri rezervátum nagyságát.

Borítókép: illusztráció
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!