120 milliméter csapadék is hullhat

2022.03.08. 10:43

Tízezrek hagyták el otthonukat Sydney-ben az ítéletidő miatt

A heves esőzések elárasztottak több külvárosi területet, az ítéletidőnek már húsz halálos áldozata van.

Tízezrek kényszerültek elhagyni otthonukat az Ausztrália keleti partján található Sydney-ben, miután a heves esőzések elárasztottak több külvárosi területet. Az ítéletidőnek már húsz halálos áldozata van.

Egy elhagyott autó közelében holtan találtak egy 67 éves nőt és 34 éves fiát Sydney nyugati részén – közölték a hatóságok. A queenslandi rendőrség megerősítette egy február 27-e óta eltűntként nyilvántartott férfi halálát. Velük együtt húszra emelkedett az ítéletidő halálos áldozatainak száma. Többségük elárasztott házakban vagy a víz által elsodort autókban lelte halálát.

Queensland és Új-Dél-Wales államban rekordmennyiségű csapadék hullt az elmúlt hetekben, és a megáradt folyók városokat vágtak el a külvilágtól, illetve tanyákat, állatokat és utakat mostak el.

Dean Narramore ausztrál meteorológus egy sajtótájékoztatón elmondta: a következő egy-két nap még nehéz lesz. Szerda éjjelig akár 120 milliméter csapadék is hullhat az ötmilliós Sydney-re – tette hozzá.

Hétfő reggel óta helyenként 200 milliméter eső zúdult a nagyvárosra. A márciusi átlagos csapadékmennyiség körülbelül 140 milliméter szokott lenni a térségben.

A hatóságok figyelmeztették az alacsonyan fekvő területek lakóit, hogy álljanak készen az evakuálásra. Emellett arra kérték a helyieket, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak, és a szokásosnál jóval több idővel számoljanak, ha a tömegközlekedést használják.

Az áradások miatt több helyen nem működik a vasúti közlekedés – fűzték hozzá.

Új-Dél-Walesben körülbelül 60 ezer embert utasítottak otthona elhagyására. Az állam északi részén több városban nincs áramszolgáltatás és internet az ítéletidő miatt.

A hatóságok attól tartanak, hogy további záporok akadályozzák majd a mentési munkákat és a segélyszállítmányok célba jutását.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök a védelmi erők több tagját irányította át az árvíz sújtotta területekre.

 

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!