Felmelegedés

2022.03.28. 11:52

Tizenöt centimétert emelkedett a Dél-kínai-tenger szintje 1900 óta

Az üvegházhatást okozó gázok váltak meghatározó tényezővé a tengerszint gyorsabb emelkedésében 1950 után.

Kínai kutatók szerint a Dél-kínai-tenger szintje 150 millimétert emelkedhetett 1900 óta.

A Kínai Tudományos Akadémia (CAS) oceanológiai intézetének szakértői más kínai tudósokkal közösen a tengerszint alakulását korallok tanulmányozásával határozták meg. Elsősorban a kőkorallok rendjébe tartozó porites korallokat figyelték meg. Ez a korallfajta rendkívül elterjedt a Dél-kínai-tengerben, ráadásul gyorsan nő, jól kivehetők az éves növekedésének rétegei és érzékenyen reagál a tengeri környezet változásaira.

A kutatók a korallok oxigén stabil izotópjai, valamint a tengerszint, a tengerfelszín sótartalma és hőmérséklete, valamint a csapadék közötti összefüggéseket vizsgálták. Az így kapott adatok alapján rekonstruálták a tengerszint éves alakulását.

A tanulmányban foglalt eredmények azt mutatják, hogy a Dél-kínai-tenger szintje 1850 és 1900 között még 0,73 millimétert csökkent évente. 1900 és 2015 között azonban évi 1,31 milliméterrel nőtt. A tengerszint emelkedésének üteme ráadásul 1993 óta felgyorsult: évente már 3,75 milliméterrel nőtt.

A tudósok azt állapították meg, hogy a tengerszint 1850 és 1950 közötti alakulásában a naptevékenység és az üvegházhatást okozó gázok együttesen játszhattak szerepet, ám 1950 után már az üvegházhatást okozó gázok váltak meghatározó tényezővé a tengerszint gyorsabb emelkedésében.

A kutatási eredményeket a szakértők a Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology című nemzetközi földtudományi szaklap aktuális számában publikálták.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!