Újabb halálos áldozatok

2022.03.29. 11:10

Pusztító áradások Ausztráliában: csaknem 15 ezer ember kitelepítését jelentették be (fotók)

A meteorológiai szolgálat további viharokra és áradásokra figyelmeztetett.

Legalább ketten meghaltak az Ausztrália keleti részét sújtó áradásokban, a hatóságok kedden 14 500 ember kitelepítését jelentették be.

A katasztrófavédelem a halottakat Queensland államból jelentette, a szomszédos Új-Dél-Walesben több települést kiürítettek, a meteorológiai szolgálat pedig további viharokra és áradásokra figyelmeztetett.

Vízben elmerült autó az új-dél-walesi Camdenben 2022. március 29-én
Forrás: Dean Lewins/MTI/EPA/AAP

A térségben február végén is rekordmennyiségű csapadék hullott, az ítéletidő következtében március elejéig huszonketten haltak meg, a megáradt folyók városokat vágtak el a külvilágtól, illetve tanyákat és utakat mostak el, állatokat sodortak magukkal.

A megáradt Wilsons folyó az új-dél-walesi Lismore-ban 2022. március 29-én
Forrás: Darren England/MTI/EPA/AAP

Márciusban az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) felhívta a figyelmet arra, hogy az éghajlatváltozás visszafordíthatatlan következményekkel járhat Ausztráliára nézve, szakértők szerint a kontinensnyi országban az árvizek mellett nő az erdőtüzek, az aszályok és a ciklonok száma is.

Borítókép: Egy kerékpáros nézi az árvízzel elöntött területet az új-dél-walesi Lismore-ban 2022. március 29-én Fotó: MTI/EPA/AAP/Darren England

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!