Tuti tippek

2022.03.20. 08:31

Mutatjuk, mitől lesz igazán krémes a rántotta

Aki azt hiszi, hogy a rántotta elronthatatlan, nagyot téved – állítja a Mindmegette.

A neves hazai portál számba vette, milyen hibákat nem szabad elkövetni a készítéskor, és mi a tökéletes rántotta titka.

  1. Ne adjunk hozzá tejet!
    Lehetőleg tanyasi tojást használjunk: ennek a legszebb a sárgája! Ne adjunk hozzá vizet, tejet vagy tejszínt, mert ezektől a rántotta kiszárad ahelyett, hogy laza lenne! Egy pici tejföllel dúsíthatjuk, ettől krémes állagú marad.
  2. Teljesen fel kell verni a tojást
    A tálba ütött tojásokat egészen addig verjük villával vagy habverővel, amíg a sárgájuk és a fehérjéjük maradéktalanul elkeveredik!
  3. Ne hagyjuk állni a felvert tojást!
    Tegyük fel a serpenyőt a tűzre, és csak utána kezdjük el verni a tojást, hogy rögtön ráönthessük a már kellően felhevült zsiradékra, máskülönben állás közben elszállnak a felveréskor a tojásba juttatott légbuborékok, és a rántotta elveszíti a lazaságát.
  4. Ne siessük el a fűszerezést!
    A túl korán hozzáadott sótól és borstól a tojás elkezd vizesedni. Ezért csak felhabosítás után ízesítsük a fűszerekkel!
A tálba ütött tojásokat egészen addig verjük villával, vagy habverővel, amíg a sárgájuk és a fehérjéjük maradéktalanul elkeveredik

Forrás: Viktor1 / Shutterstock

  1. Válasszunk megfelelő méretű serpenyőt!
    Vegyük figyelembe, hogy hány tojásból készül a rántotta, ugyanis kis adag esetén a nagy serpenyőbe öntött keverék túl vékonyan terül el és gyorsan kiszárad.
  2. Állítsuk be a sütési hőmérsékletet!
    Miután a meleg serpenyőbe öntöttük a tojásos keveréket, a közepesnél valamivel alacsonyabb fokozaton hagyjuk megszilárdulni, hogy szaftos maradjon!
  3. Kívülről befelé keverjünk!
    Mindig a serpenyő széléről a közepe felé haladva dolgozzunk egy lapos fakanállal vagy műanyag lapáttal, mert a tojás a széleken előbb megszilárdul! Nagyobb darabos rántottához előbb hagyjuk kissé megdermedni a serpenyőbe öntött keveréket!
  4. Tálaljuk meleg tányéron
    A rántotta gyorsan kihűl, és hidegen kevésbé élvezetes, így érdemes meleg tányéron szervírozni, amelyet a mikróban egyszerűen fel tudunk melegíteni úgy 90 másodperc alatt.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!