Váratlan fordulat

2022.03.28. 10:36

Megoldást jelenthet a környezetszennyezésre egy műanyagevő gombafaj

A gomba akár 95 százalékos hatásfokkal is lebontja a műanyagot, és ártalmatlan a környezetre.

Nagy hatásfokkal bontja le a polietilént és más műanyagokat egy tengeri gombafaj, amelyet a Kínai Tudományos Akadémia Óceánkutató Intézetének tudósai azonosítottak. Egyes műanyagféléket 2 hét alatt darabokra bont – olvasható az Origo cikkében.

A Szun Csao-min vezette kutatócsapat 2016 óta több mint ezerféle műanyaghulladékot gyűjtött össze a tengerekből, és ezeknek a mintáknak az egyikén találták a plasztikfaló tengeri gombát. A gomba hatására a műanyag mintegy 4 hónap alatt összezsugorodik, megváltoztatja a színét és apró töredékekre hullik.

Bizonyítást nyert, hogy a gomba akár 95 százalékos hatásfokkal is lebontja a műanyagot, és ártalmatlan a környezetre

– idézi jelentésében Szunt a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

Szun Csao-min csapata laboratóriumi körülmények között felgyorsította a gomba szaporodását, és elérte azt, hogy 2 héten belül apró darabokra bontsa le a poliésztert, a poliuretánt és a biológiailag lebomló műanyagokat.

A kutatócsapat kezdeményezte kutatási eredményeik országos szabadalmaztatását

– olvasható a Hszinhua hírében.

Becslések szerint évente 8 millió tonna műanyaghulladék kerül a világtengerekbe, majd mikroműanyaggá lebomolva a globális táplálékláncba. Így komoly veszélyt jelent a tengeri ökoszisztémára. A kínai kutató szerint viszont tengeri gombák megoldást kínálhatnak a problémára.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!