Szökőárriadót rendeltek el

2022.03.16. 20:15

Erős földrengés rázta meg Japán északkeleti részét

A földrengést a mintegy 300 kilométerre található fővárosban, Tokióban is érezni lehetett.

Erős, a Richter-skála szerinti 7,3-as magnitúdójú földrengés rázta meg helyi idő szerint szerdán éjszaka Japán északkeleti partvidékét, a hatóságok szökőárriadót rendeltek el Fukusima és Mijagi prefektúrákra – közölte a NHK japán közszolgálati televízió.

Legfrissebb értesülések szerint egy ember meghalt és hatvankilencen megsérültek.

Beszámolók szerint nagyon sok épület megrázkódott, helyenként tüzekről is jelentettek.

Kisida Fumio japán kormányfő sajtótájékoztatóján közölte, hogy a szigetország atomerőműiből egyelőre nem jelentettek meghibásodást.

Nem sokkal korábban a hatóságok a hosszan tartó rengés nyomán beszámoltak egy tűzriadóról, amely a fukusimai atomerőmű egyik turbinaházában történt.

A Sinkanzen szuperexpressz vonalán kisiklott egy szerelvény nagyjából száz utassal, de nem jelentettek sebesülést.

A meteorológiai szolgálat szerint akár egyméteres árhullám is lehetséges a tengerpartokon. Az egyik partszakasz lakóit óvintézkedésként evakuálták.

A földrengést a mintegy 300 kilométerre található fővárosban, Tokióban is érezni lehetett.

A szigetország állami energetikai vállalata (Tepco) szerint nagyjából kétmillió háztartás maradt áram nélkül Fukusimában és Tokióban. Helyi idő szerint csütörtökre virradóra az áramszolgáltatást nagyrészt sikerült helyreállítani.

A hatóságok mindemellett figyelmeztetést adtak ki Fukusima, Mijagi és Jamagata prefektúrákra, miszerint utórengésekre lehet számítani.

Japán ugyanezen térségét 2011. március 11-én 9-es erősségű földrengés rázta meg, és az azt követő szökőár rongálta meg súlyosan a fukusimai atomerőművet. A szökőár több mint 19 ezer ember halálát okozta a távol-keleti országban, a Fukusima-1 erőműben keletkezett kár és a nukleáris sugárzás veszélye miatt pedig több mint 160 ezer embert kellett kitelepíteni.
 

Borítókép: Földre hullott árucikkek egy üzletben a Fukusima prefektúrában fekvő Ivakiban 2022. március 16-án, miután a Richter-skála szerinti 7,3-as erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti partvidékét. Fotó: MTI/AP/Kyodo News

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!