Road Safety

2022.02.15. 17:15

Várja a gyerekeket a HUMDA közlekedésbiztonsági programsorozata

Elektromos mini autókkal, kerékpárokkal és rollerekkel is kimehetnek a gyermekek az ideiglenes KRESZ-pályára.

Idén is folytatódik a HUMDA Road Safety – a biztonság az első elnevezésű országos közlekedésbiztonsági oktatási programsorozat, amely az első szakaszban ezúttal 7 helyszínre látogat el, amit tervek szerint április közepétől akár 20 újabb állomás követhet.

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. tavaly szeptemberben indította el az első és második osztályos általános iskolás tanulók számára az edukációs projektet. Tavaly 13 helyszínen, összesen több mint 30 ezren vettek részt az eseményen.

A foglalkozások során 20 perces interaktív oktatás után közlekedési ismeretek átadásában kiemelten jártas szakemberek segítségével, elektromos mini autókkal, kerékpárokkal és rollerekkel mennek ki a gyermekek az ideiglenes KRESZ-pályára, ahol a közlekedési szabályokkal és többek között a rendőri karjelzésekkel ismerkednek. A tanítási időt követően, délutánonként pedig korosztálytól függetlenül minden érdeklődő részt vehet a programokon.

A gyerekek a közlekedési szabályokkal és a rendőri karjelzésekkel is megismerkedhetnek

Forrás: HUMDA

A Road Safety sorozat központi eleme egy közlekedési kisokos, amelynek célja, hogy olyan ismereteket adjon a gyermekeknek, amelyek segítenek nekik eligazodni a forgalom bonyolult útvesztőjében és megalapozzák egy biztonságos szemlélet kialakítását. Az ingyenes kiadványt a kitelepüléseken kapják meg a tanulók.

Az ingyenes kiadványt a kitelepüléseken kapják meg a tanulók

Forrás: HUMDA

A programsorozat idei első felvonásának időszaka február 14-től április 1-ig tart.

Február 14. és 18. között Budakeszi, február 21. és 25. között Esztergom, február 28. és március 4. között Dunakeszi, március 7. és 11. között Balassagyarmat, március 14. és 18. között Mosonmagyaróvár, március 21. és 25. között Szombathely, március 28. és április 1. között pedig Hajdúböszörmény lesz a programsorozat állomása.

Az edukációs projektben 2021-ben 12 megyeszékhelyen és egy fővárosi kerületben összesen több mint 30 ezer gyerek, a legtöbb településen csaknem az összes első és második osztályos diák szerezhetett játékos formában, ám mégis átfogó közlekedésbiztonsági ismereteket.

A tavalyi Road Safety rendezvényeket követően rengeteg élménybeszámoló jutott el hozzánk a pedagógusoktól, akik nem győzték hangsúlyozni a program hiánypótló jellegét. Sokan jelezték, hogy a helyszínen kapott közlekedési útravaló kiadvány anyagát előszeretettel építik be a tanórájukba, elsősorban a környezetismeret, a technika és a tervezés órákon. Köszönöm a pedagógusok fáradhatatlan munkáját, a visszajelzéseik kulcsfontosságúak a biztonságos közlekedésre nevelő tanterv kidolgozásához. Aktívan elősegítik azt az európai uniós célkitűzést, hogy a végzetes kimenetelű közlekedési balesetek száma 2030-ra a felére, 2050-re pedig nullára csökkenjen

– emelte ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, az autó-motorsport fejlesztéséért és a közlekedésbiztonság kiemelt kezeléséért felelős kormánybiztos, a programsorozat fővédnöke.

Örömmel folytatjuk a Road Safety országjáró közlekedésbiztonsági képzésünket a tanév 2. félévében is. Az első félévében rendkívüli érdeklődést tapasztaltunk, kiemelten magas volt a részvételi arány, amely a folytatásra ösztönöz minket. A következő hetekben az idei első etap során 7 további helyszínre látogatunk el és amennyiben sikeresen megállapodunk a jövendőbeli helyszínekkel, még idén akár 20 újabb városba is eljuthat a sorozat. Szeretettel várjuk a tankerületi iskolák tanulóit, valamint a családokat a kitelepüléseinken. Mindenkit arra biztatunk, hogy kezelje kiemelten a gyermekek biztonságos közlekedésre nevelését, hiszen közlekedésbiztonsági szempontból ők alkotják az egyik legveszélyeztetettebb csoportot, azonban a kitűnő fogékonyságuknak köszönhetően már fiatal korban megalapozhatjuk és akár egy életre bebetonozhatjuk a jövő közlekedőinek tudását

– tette hozzá Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. a szektor szereplőit összefogva és velük szoros együttműködésben részt vesz a hazai autó- és motorsportszakma koordinálásában. A HUMDA Zrt. emellett közreműködik a hazai közlekedéskultúra és közlekedésbiztonság fejlesztésében. Ezenkívül az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az ITM) által alapított, a tárca 100 százalékos tulajdonában lévő társaság újragondolja és megerősíti Magyarország szerepét az átalakuló mobilitás korszakában.

Borítókép: HUMDA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!