rejtélyes érzék

2022.02.13. 08:47

Máig tisztázatlan a macskák rendkívüli tájékozódóképessége

A delfinek, libák, és más költöző madarak vizuális jeleket használnak a tájékozódáshoz, a postagalambok pedig alacsony frekvenciájú hanghullámokat használva találják meg a célpontjaikat, a lazacok a mágneses mezőt és szagjeleket is alkalmazzák a navigációhoz, a gnú pedig az eső illatát követi. De hogyan tájékozódnak házi kedvenceink, a macskák?

Az a csodálatos hazavezérlő ösztön

Sok történet kering olyan macskákról, akik visszaszöktek a régi házukba miután a család elköltözött, akár több mint száz kilométeres távolságból is. A macskáknak az a képessége, hogy haza találjanak, egyaránt elámítja a gazdákat, az állatorvosokat és a tudósokat - írja az Origo.  De hogyan képesek arra, hogy esetenként roppant nagy távolságból is hazataláljanak?

Amennyire tudjuk, ennek hátterében az úgynevezett hazavezérlő ösztön áll,

ami egy további képességet jelent az öt alapvető érzékelés, az ízlelés, a szaglás, a látás, az érintés és a hallás mellett. A delfinek, libák, vagy a költöző madarak például vizuális jeleket használnak ehhez, más állatok pedig alacsony frekvenciájú hanghullámokkal tájékozódnak, de akadnak olyan fajok is, amelyek a mágneses mezőt használják fel térbeli tájékozódásukhoz.

De mi van a macskaérzékekkel? 

Az etológusok és állati viselkedést kutató zoológusok jól tudják, hogy amíg a kutyák és a macskák kötődnek az emberekhez, a macskák - a kutyákkal szemben -  erősen ragaszkodnak a megszokott életterükhöz is. Minden macska megjelöli territóriuma határait vizelet spricceléssel, vagy az úgynevezett sármány pézsmamirigyekkel, amelyek az álluk alatt helyezkednek el. Viszont az, hogy a macska hazavezető ösztöne hogyan működik gyakran még irdatlan távolságokból is, rejtély a tudomány számára.

Akármennyire is meglepő, amíg a macskák legendás hazatalálási képességéről rengeteg anekdotikus történet ismert, ezzel szemben mindössze csak két átfogó tudományos kutatás vizsgálta eddig ezt az érdekes tulajdonságukat.

 Az első tanulmányt Francis Herrick professzor publikálta még 1922-ben Homing Powers of the Cat címen. Herrick megfigyelte egy anyamacska ezzel kapcsolatos képességét, hogy hogyan tért vissza a kiscicáihoz az elszeparálása után. Herrick azt találta, hogy az anyamacska - miután elszeparálták - mind a hét alkalommal sikeresen visszatért a kiscicáihoz másfél, illetve csaknem hét kilométeres távolságokból.

A második ezt vizsgáló nagyobb kísérlet 1954-ben történt, amikor német kutatók teszteltek macskákat. Egy olyan nagy labirintusban helyezték el őket, amelynek sok nyílása volt. A macskák leggyakrabban azt a kijáratot használták, ami a legközelebbi volt otthoni helyszínükhöz.

Azt tehát tudjuk, hogy a macskák képesek megtalálni a haza vivő utat, de hogy miként, az továbbra is nyitott kérdés. Csupán nem kellően alátámasztott teóriák vannak erről, a mágneses lokációtól kezdve (Beadle 1977) a szagnyomok használatáig bezárólag.

Még ha tudjuk is, hogy a macskák rendelkeznek egy látszólag csodálatos hazavezető ösztönnel, ennek ellenére sem garantált, hogy minden elveszett macska meg is fogja találni a hazavezető irányt. 

Ez különösen igaz lehet a "szoba cicusokra", a kizárólag lakásban tartott macskákra, amelyek  biztonságosabban,  traumáktól és fertőző betegségtől mentesen élnek a kinti társaikhoz képest, ezért  ők csökkentebb hazataláló képességgel rendelkeznek, és más társaiktól eltérően sokkal könnyebben diszorientálttá illetve rémültté válhatnak, ha elvesznek kint.

Ezért megfontolandó, hogy lássuk el mikrocsippel a többnyire szobában tartott állatot is, mivel ez jelentősen megnöveli annak az esélyét hogy megtaláljuk, amennyiben elkóborolt.

Ha költözünk, biztosítsuk, hogy az új otthonunkban legyen a macskánknak egy biztonságos, zárható benti helye. A költözés után legalább egy hónapig tartsuk bent, hogy elegendő idő álljon rendelkezésére az új helyszínhez való alkalmazkodáshoz. Ennek hiányában könnyen előfordulhat, hogy a cica a hazavivő ösztönének engedelmeskedve egy hihetetlen utazásba kezd a régi otthonához.

Borítókép: illusztráció

Címkék#macska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!