Klímaváltozás

2022.02.07. 08:02

Gyorsan olvad az Everest legmagasabb gleccsere

A gleccser, amely mintegy 7900 méter magasságban terül el, 80-szor gyorsabban vékonyodik, mint amennyi idő alatt jég alakul ki a felszínén.

Gyorsan olvad a világ legmagasabb hegycsúcsa, a Mount Everest legmagasabban fekvő gleccsere egy új tanulmány szerint.

A Déli-nyereg-gleccser több mint 54 métert veszített vastagságából az utóbbi negyed században – idézte a BBC hírportálja a Maine-i Egyetem tudósai vezette kutatócsoport tanulmányát.

 

A gleccser, amely mintegy 7900 méter magasságban terül el, 80-szor gyorsabban vékonyodik, mint amennyi idő alatt jég alakul ki a felszínén. Az olvadás mértékét az emelkedő hőmérséklet és az erős szelek számlájára írják.

 

A Nature tudományos lap aktuális számában közölt kutatás azt állapította meg, hogy az 1990-es évektől kezdve eltűnt az a jég, ami nagyjából 2000 év alatt alakult ki.

 

Azt is megjegyezték, hogy a gleccsert borító vastag hótakaró is lekopott, ez kitette az alatta fekvő sötét jeget a napsütésnek, ami tovább gyorsítja az olvadást.

 

Az eredmények arra utalnak, hogy a Déli-nyereg-gleccser a megsemmisülés felé tart, esetleg már csak „a régi, hidegebb idők” emlékeztetője maradt meg belőle – közölte Mariusz Potocki, a tanulmány egyik szerzője.

 

Tom Matthews, a londoni King’s College klímakutatója, a tanulmány egy másik szerzője a BBC-nek elmondta, hogy nem volt a régió éghajlatában egyetlen olyan különleges változás sem, amely az olvadás felgyorsulását okozta volna. „Ehelyett azt látjuk, hogy a hőmérséklet folyamatos emelkedése végül elért egy küszöböt, amely után hirtelen minden megváltozott” – mondta a tudós.

 

Noha a gleccserek olvadását régóta sokan kutatják, a klímaváltozás hatása az ilyen nagy magasságban elhelyezkedő jégfolyamokra eddig ismeretlen volt.

 

Egy 12 tagú kutatócsoport ellátogatott a gleccserre, ahová a világ két legmagasabban telepített meteorológiai állmását helyezték el, és tízméteres furatmintákat emeltek ki a jégmagból.

 

Paul Mayewski, a kutatócsoport vezetője elmondta, hogy a gyors olvadásnak „jelentős regionális és akár világszintű” következményei is lehetnek.

 

Emberek millióinak ivóvizét biztosítják a Himalája gleccserei, és ha a régió – és a világ – más jégfolyamai az Everest példáját követik, jelentősen csökkenhet az ivóvízadó képességük.

 

A hegymászóknak azzal a kihívással kell számolniuk, hogy a jövő expedícióinak valószínűleg nagyobb felületen kell sziklákon és jégen haladniuk.

 

Matthews megjegyezte, hogy a Déli-nyereg-gleccser „a dolgok nagy egészében nagyon kis szeletet” képvisel, ezért további kutatásoknak kell megvizsgálniuk, hogy a most feltárt jelenség mennyire jellemző a világ tetejének jégtartalékaira.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!