Minden magyar gyermek kincs

2022.02.19. 18:40

A határon túli magyar családokról szól a Kincs Percek új kisfilmje

Egy évtized alatt tizenötszörösére nőtt a visszatérők száma, és a visszavándorlók között egyre több a gyermekes család.

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért, a KINCS beszámolt arról, hogy a határon túli magyar családok támogatásáról szól a Kincs Percek 3. része, amely azt is bemutatja mennyien vándoroltak ki, majd tértek vissza Magyarországra. Az intézet által elindított Kincs Percek videosorozat a magyar család- és népesedéspolitika sikereit mutatja be, a párperces kisfilmek egy-egy témára fókuszálnak, és objektíven, adatokkal igazolják az intézkedések eredményességét.

A baloldali kormányzás alatt, 2008 és 2010 között háromszor többen mentek el Magyarországról, mint ahányan visszatértek. Akkor a baloldali kormányok a kettős állampolgárság ellen voltak, és nem adtak támogatást a határon túl, külhonban élő magyaroknak

– hangzik el a videóban.

Hangsúlyozták, 2010-ben családbarát fordulat történt, folyamatosan nő a visszavándorlók száma, és ma már többen költöznek vissza, mint ahányan elmennek. Egy évtized alatt tizenötszörösére nőtt a visszatérők száma, és a visszavándorlók között egyre több a gyermekes család.

Minden magyar gyermek kincs, szülessen bárhol is a világon

– emelték ki.

Ismertették, hogy a határon túli, külhoni magyar családok 2018 óta igényelhetik az anyasági támogatást, és ugyanolyan feltételek mellett nyithatnak babakötvényt, mint az anyaországiak. Eddig összesen 35 ezren éltek ezekkel a lehetőségekkel. A KINCS szerint ez annak köszönhető, hogy Magyarország családbarát ország, ahol a külhonban élő magyar családokat is megbecsülik.

Az új rész megtekinthető a KINCS Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!