Akad helyette más gond

2021.12.21. 18:05

Lehet, hogy a bolygó túlnépesedése már múltbeli probléma

A termékenység csökkenése már nem csak a fejlett világra jellemző.

A demográfiai átmenet az egyre szegényebb régiókban is beindul és egyre gyorsabban zajlik, számolt be róla a Világgazdaság. A népesség újratermeléséhez szükséges szint 2,1 gyerek születése lenne minden nőre, ami már globálisan sincs túlságosan messze. Míg a nyolcvanas évek közepén a globális termékenységi ráta 3,5 körül mozgott, 2019-re már csak 2,4 volt - olvasható az Origo cikkében.

Miután november 24-én India is arról számolt be, hogy a termékenységi ráta 2,0-ra esett, az összes BRIC-országban – Brazília, Oroszország, India, Kína angol nyelvű kezdőbetűiből összerakott rövidítés – a népesség újratermeléséhez szükséges szint alá esett a születések száma, miközben világszerte hasonló folyamatok játszódnak le.

 

Népességrobbanás után

A demográfiai átmenet folyamata azt írja le, hogy a hagyományos magas születési szám és magas halálozás hogyan alakul át előbb a népességrobbanáshoz vezető magas születés és alacsony halálozásba, hogy végül mind a két mutató alacsony szintjén stabilizálódjon.

A folyamat először Északnyugat-Európában indult be a 18. században, és már a 20. századra alacsony vagy épp negatív növekedést hozott ezekben az országokban.

Az átmenet első része könnyedén érthető, ahogy a jobb táplálkozás, az orvostudomány és a közegészségügy fejlődése miatt drámai mértékben csökken a halálozás. Az ezt követő születésszám csökkenés egyik lehetséges magyarázata az oktatás szerepének felértékelődése, ami miatt egyre többen döntenek kevesebb gyerek mellett, hogy annak képzését tudják finanszírozni.

A demográfiai átmenetet vizsgáló legújabb kutatás 186 országot vizsgál és arra a megállapításra jut, hogy 1960 és 1990 között 70 országban indult meg a születések csökkenése,

és mára egyedüliként Csád maradt ki a folyamatból, míg 80 ország már teljes mértékben túl van az átmeneten.

 

Felgyorsult demográfiai átmenet

Míg Nagy-Britanniában 1790 és az 1950-es évek között, több mint 150 évig tartott, addig Chilének már csak mintegy ötven évre volt ugyanerre szüksége a múlt század húszas és hetvenes évei között, míg az átmenetet a huszadik század végén kezdő országoknak ennél is kevesebb időre volt szükségük.

Már nem csak a fejlett országokban születik kevesebb gyerek. Forrás:  Shutterstock

A gyorsulást a tanulmány szerzői által "demográfiai fertőzésnek" nevezett folyamat okozhatja, amely szerint az átmenet hamarabb és gyorsabban jelentkezik a változáson már túljutott országok földrajzi és kulturális közelségében. Ráadásul a folyamat beindulása egyre alacsonyabb jövedelmi szinteken kezdődik. Míg az elmúlt két évszázad során ehhez a 2011-es árakon számolt vásárlóerő-paritáson fejenként 2700 dollárnyi gazdasági teljesítményre volt szükség, ez mára 1500 dollárra süllyedt azoknál az országoknál, ahol az átmenet 1990 után indult.

Mindez azt jelentheti, hogy hamarosan a Föld népessége egészének termékenysége a reprodukcióhoz szükséges szintig vagy az alá is csökken,

ami ugyan nem jelenti a népesség növekedésének azonnali leállását – mivel sokan ebben az időben érik el a gyerekvállalási kort – ám közelebb hozhatja a népesség tetőzését, a korábban vártnál alacsonyabb értéken.

Mire 2100-at írunk, addigra a világ populációja - lassuló növekedési ütemre váltva, mellette egyre nagyobb arányú idősebb korú népességgel - 10,8-11 milliárd főre növekedhet, de folyamatosan csökkenő növekedési ütem mellett.

A túlnépesedéssel kapcsolatos gondokat tehát hamarosan újabbak válthatják a társadalmak elöregedése miatt.

A társadalom elöregedése új kihívásokat jelenthet majd a munkavállalás területén is. Forrás: Shutterstock

Egyes vélemények szerint az idősebb népesség magasabb megtakarítási hajlandósága az infláció és a kamatok csökkenésének irányába hathat, ami növelheti a globális egyensúlytalanságokat.

Ugyanakkor más problémák megoldását segítheti a folyamat, így például a lassabb népességnövekedés megkönnyítheti a klímaváltozás megfékezéséhez szükséges karbonkibocsátás csökkentését.

Az alacsonyabb munkaképes korú dolgozó pedig jobban képzett munkásokhoz és a nők nagyobb munkaerőpiaci szerepvállalásához vezethet.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!