Megbocsáthatatlan

2021.12.15. 18:20

Elítélték az orvvadászt, aki lefejezett egy elefántot

További 4 férfire is börtönbüntetést szabott ki a bíróság elefántcsont-kereskedelem, valamint az állatok megölése miatt.

Elefánt megölése és elefántcsont-kereskedelem miatt börtönre ítéltek öt férfit Indonéziában. Aceh tartomány egyik bírósága Indonézia természeti erőforrásokat és ökoszisztémát védő törvényeinek megsértése miatt ítélte el a vádlottakat.

Az egyik orvvadászt, aki megölt és lefejezett egy szumátrai elefántot, 2 és fél év börtönre, valamint 50 millió rúpia, vagyis 1,1 millió forint pénzbüntetésre ítélték. Az orvvadász megbízója szintén ennyi büntetést kapott.

A másik 3 elkövető elefántcsont-kereskedő volt, őket 3 év börtönbüntetésre és 100 millió rúpia, vagyis 2,2 millió forint pénzbüntetésre ítélték.

A lefejezett elefánt tetemét július 11-én találták meg Észak-Aceh egyik pálmaültetvényén. A helyi rendőrség az Acehi Természetvédelmi Központtal együttműködésben kezdte meg a nyomozást. A boncolás szerint az állat mérgezést követően múlt ki. A rendőrség augusztusban tartóztatta le az 5 gyanúsítottat. Az orvvadász elismerte, hogy 2017 óta 5 alkalommal kísérelt meg méreggel megölni egy-egy elefántot, de csak kétszer sikerült neki, beleszámítva a nyomozást elindító esetet. Az orvvadász vallomása szerint az elefántcsontot eladta megbízójának, aki 4 vásárlónak adta tovább.

Az elmúlt 7 évben 46 elefántot találtak holtan Aceh tartományban. Számos esetben illegális vadászat és emberekkel való konfliktus állt a háttérben.

Az indonéz erdészeti és környezetvédelmi minisztérium adatai szerint a szumátrai elefántok populációja 2014 óta 1300-ról 693 egyedre csökkent. A szumátrai elefánt az ázsiai elefánt egyik alfaja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!