Ország-világ

2021.11.17. 12:23

Igazi hungarikum lesz a koronavírus elleni orrspray

Miközben a Pécsi Tudományegyetemen egy új, az eddigiektől eltérő működésű, fehérje alapú oltást fejlesztenek, az intézmény laborjaiban egy koronavírus elleni tabletta mellett egy orrspray is állatkísérleti fázisba jutott.

Fotós: Shutterstock

Jakab Ferenc, az egyetem virológusa a Magyar Tudományos Akadémia e heti konferenciáján elmondta: olyan receptort állítanak elő mesterségesen, amely a vérben keringő vírusok nagy mennyiségét hivatott megkötni – írja a Bors.

Most a tojás volt előbb

Az intézmény már tesztfázisban járó orrspray-je tojásból került kifejlesztésre és Jakab szerint ezzel a termékkel is jól halad az egyetem.

„A tojásból nagy mennyiségben, ráadásul tisztán lehet előállítani, illetve kivonni antitestet” – magyarázta a virológus, hozzátéve, hogy egy az, orrnyálkahártyára spriccelhető spray elkészítés a cél, amely lokálisan köti meg az orrba kerülő vírusokat, vagyis nem engedi azokat a nyálkahártyára kötődni.

Keserű György, gyógyszerkutató szerint a vírus legyőzésében hatalmas szerepe lehet az új fejlesztéseknek. A vegyész a konferencián azt is elmondta, hogy az új gyógyszerek megjelenése azért is fontos lenne, mivel

csupán az oltással a negyedik hullám már nem kezelhető, vagyis szükség van az új készítményekre.

„Ha gyors beavatkozást akarunk, akkor vírusellenes terápiára van szükség” – jegyezte meg Keserű György, aki a szerint a már megbetegedettek lehető leghatékonyabb kezelésére kell törekedni.

Amerika-Anglia-Magyarország tengely

A gyógyszerkutató ugyanakkor az amerikai fejlesztésű Molnupiravir tablettáról is megemlékezett beszédében: a klinikai vizsgálatok alapján megállapításra került, hogy ezen antivirális szer használata megközelítőleg 50 százalékkal csökkentheti a kórházi ellátásra szoruló páciensek számát – jelentette ki a vegyész, hozzátéve, hogy ezért

a készítmény hamarosan hazánkban is elérhetővé válhat, mely elsősorban az oltatlanok, illetve a veszélyeztetett korosztály esetén lesz alkalmazható.

Az amerikai Merck és a Ridgeback Biotherapeutics által közösen fejlesztett, az Egyesült Királyságban már veszélyhelyzeti engedélyhez jutott molnupiravir egyfajta újabb mérföldkővé válhat a koronavírus-járvány kezelésében.

A Reuters értesülései szerint a gyógyszerek, valamint más egészségügyi termékek forgalmazását szabályozó brit ügynökség, az MHRA (Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency) enyhe, illetve közepesen súlyos covidfertőzésben szenvedőknél javasolta alkalmazni a terméket – olyanok esetében, akik valamilyen krónikus betegségük (például cukor-, avagy szívbetegség, esetleg elhízás) miatt számítanak veszélyeztetettnek.

Hungarikum lehet az orrspray

„A molnupiravirt Dr. Merkely Béla és csapata is tesztelte a Semmelweis Egyetemen, méghozzá önkéntesek részvételével” – emlékeztetett Dr. Rusvai Miklós. Mint azt a Bors kérdésére a virológus elmondta: a napjainkban már a Pécsi Tudományegyetem állatkísérleti fázisában járó koronavírus elleni tabletta elsősorban kétféle elven működik.

Mivel a vírus által speciálisan termelt enzim csak a fertőzött sejtekben képes szaporodni, a készítmény ennek elburjánzását állíthatja majd meg.

Aki szedi majd a gyógyszert, annak szervezetében kevesebb termelődik majd ebből az enzimből, mindemellett pedig a betegsége is enyhébb lefolyású lehet, ráadásul a fertőzőképessége is kisebb lesz

– magyarázta a professzor, hozzátéve, hogy hasonló hatásmechanizmusú készítményeket már a korábban ismert vírusok esetében is alkalmaz az orvostudomány. „Ilyen például az influenza esetén már bevált favipiravir, illetve az ebola okán bevetett remdesivir” – fejtette ki Rusvai Miklós, hozzátéve, hogy ezzel szemben az orrspray kifejezetten egyedi és újszerű megoldásnak számít.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!