Még nincs neve

2021.11.03. 18:05

6,5 millióan élnek majd Egyiptom új kormányzati fővárosában

Új kormányzati fővárosa lesz Egyiptomnak, decemberben kezdődik az irodák költöztetése Kairótól 45 kilométerre keletre – adta hírül szerdán az egyiptomi elnöki hivatal.

Egyiptom új közigazgatási fõvárosának építése Kairótól 45 kilométerre keletre, nagyjából félúton Kairó és Szuez között 2021. január 26-án. A 2015 óta épülõ, 700 négyzetkilométeres nagyságúra tervezett városnak várhatóan 6,5 millió lakosa lesz. Az elnöki hivatal, a minisztériumok és kormányhivatalok a tervek szerint 2021 végére költöznek az új metropoliszba, amelynek hivatalos neve egyelõre nincs, csak Új Közigazgatási Fõváros néven (angol betûszóval: NAC) említik.

Forrás: MTI / EPA

Fotó: Háled el-Fiki

Az új várost 2015-ben kezdték építeni Abdel-Fatáh esz-Szíszi egyiptomi elnök kezdeményezésére. 6,5 millió embernek ad majd otthont, aminek révén enyhülhet Kairó zsúfoltsága.

Az „okos városnak” kikiáltott területen a kormányzati negyed mellett lesz üzleti rész és diplomáciai kerület, továbbá repülőtér, és Afrika legmagasabb épülete is itt épül meg. A városrészben tágas közparkokat is kialakítanak.

A decemberben kezdődő költözködést az egyiptomi elnök rendelte el „hathónapos próbaidőre” – tudatta az elnöki hivatal szóvivője.

Az új fővárosnak még nincs neve.

Borítókép: Egyiptom új közigazgatási fővárosának építése Kairótól 45 kilométerre keletre, nagyjából félúton Kairó és Szuez között 2021. január 26-án.

Címkék#Egyiptom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!