Globális felmelegedés

2021.10.30. 08:35

Sosem jegyeztek még fel akkora hőséget, mint tavaly

A klímaváltozás veszélyezteti a fenntartható fejlődést, egyre növekvő élelmiszer- és vízhiányt, egészségi kockázatokat és környezeti károsodást okoz.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A feljegyzések kezdete óta 2020 volt a legmelegebb év az ázsiai kontinensen a Meteorológiai Világszervezet, vagyis a WMO szerint. Az évi átlaghőmérséklet 1,39 fokkal volt magasabb az 1981 és 2010 között mért átlagnál.

Az ázsiai klíma állapotáról kedden közzétett jelentésében az ENSZ szakosított szervezete megállapította, hogy a kontinens minden térségét érintette az átlagosnál nagyobb melegedés.

Az ENSZ szerint a szélsőséges időjárás és a klímaváltozás Ázsiában tavaly több ezer ember életét követelte, több millió embert megfosztott otthonától és több százmilliárd dollárba került.

Ezenkívül súlyos károkat okozott az infrastruktúrában és az ökoszisztémákban is. A WMO becslései szerint összesen Kína mintegy 238 milliárd, India 87 milliárd, Japán 83 milliárd, Dél-Korea pedig 24 milliárd dollár kárt szenvedett emiatt.

Petteri Taalas, a WMO főtitkára hangsúlyozta, az időjárás, az időjárási szélsőségek, különösen az áradások, a viharok és a szárazságok jelentős hatással voltak a térség számos országára.

2020-ban az áradások és a viharok mintegy 50 millió embert érintettek a kontinensen, és több mint 5 ezer ember halálát okozták.

Ez kevesebb az elmúlt két évtized éves átlagánál, ami a sok országban bevezetett korai figyelmeztető rendszer sikerének köszönhető.

Tavaly az oroszországi Verhojanszkban mért 38 fok az eddig feljegyzett legmagasabb hőmérséklet volt az északi-sarkkörtől északra. A tengervíz felszíni hőmérséklete és a kontinens körüli óceánok melegedése pedig a világ átlagánál szintén magasabb volt. Az Arab-tenger és a Jeges-tenger egy része háromszor gyorsabban melegszik az átlagnál.

Az északi-sarki tengeri jég minimum kiterjedése csak egyszer volt kisebb a műholdas feljegyzések 1979-es kezdete óta.

A gleccserek zsugorodása felgyorsult a Tibeti-fennsíkon és a Himalájában. 2050-re tömegük 20-40 százalékát fogják elveszíteni, ami a térség 750 millió lakójának életére és megélhetésére lesz hatással.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!