Ország-világ

2021.10.10. 17:10

Megválasztották az év legkövérebb medvéjét

Majdnem 800 ezer szavazat alapján döntötték el, melyik medvének sikerült idén a legtöbb tartalékot felhalmoznia a téli álom előtt.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Katmai Nemzeti Park közzétette a Kövér Medve Hetében zajló szavazás eredményét. Egy Otis nevű barnamedvét választottak idén Alaszka legkövérebb mackójának.

Az ünnepi héten a rezervátum dolgozói kiválasztanak 12 állatot, majd fotókat tesznek közzé róluk. Idén egyetlen hét alatt több mint 793 ezer szavazat érkezett a világ minden tájáról. Az érdeklődők online videókon figyelhették a mackókat, illetve megnézhették a tavasszal és ősz elején készült fotókat, mielőtt leadták volna a szavazatukat.

A medvék soványan indulnak a nyárnak, őszig viszont van idejük arra, hogy a téli álomhoz zsírtartalékokat képezzenek.

A nemzeti parkban élő medvék több mint 450 kilósra is megnőhetnek. Télen azonban testtömegük harmadát elveszíthetik.

Nyáron és ősszel leginkább a Brooks folyónál gyűlnek össze az állatok. A vízben az áramlattal szemben a szaporodási helyük felé úszó lazacokat kapják el. A vadászatukat webkamerán is lehet követni.

Introducing your 2021 Fat Bear Week champion, sir 480 Otis 👑 pic.twitter.com/hObKlsfXZq

A 25 éves Otis a vidék egyik legidősebb barnamedvéje. Eleinte nagyon sovány volt, de kitűnő lazacfogó képességeinek köszönhetően gyorsan meghízott, többször is győzött a szavazásokon.

Az első medveversenyt 2014-ben tartották. Azóta az eredetileg egy napig tartó szavazást egy teljes hétre bővítették.

A hegyeket, tavakat, patakokat és tengerpartot magába foglaló nemzeti park arról híres, hogy itt élnek a legsűrűbben a barnamedvék. Évente megrendezett eseményük, a Kövér Medve Hete vidáman és ötletesen ismerteti meg az emberekkel a távolból a sarkvidéki területek több mint kétezer barnamedvéjének élőhelyét.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!