Egyedülálló látvány

2021.10.04. 16:55

Különleges élménypark nyílt a víz alatt hadihajók roncsaiból

A búvárparadicsomban 14 különböző hadihajó maradványai nyugszanak a tengerfenéken.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az első világháborúban elsüllyedt hadihajók roncsai láthatóak a hétvégén megnyílt Gallipoli Történelmi Vízalatti Parkban. A búvárkodás szerelmesei az emlékhelyen azokat a hajókat láthatják, amelyek a Gallipoli-félsziget közelében süllyedtek el.

Ismail Kasdemir, a történelmi park igazgatója felidézte, hogy a térségben heves csaták dúltak a központi hatalmak, köztük Németország, az Oszmán Birodalom, Franciaország és Nagy-Britannia hadihajói között.

Az élménypark és a Dardanellák szoros mentén fekvő Canakkle térség a világ legszebb búvárcélpontjai közé kerülhet.

A parkban az elsüllyedt hajók történetét is megismerhetik a látogatók.

A látványosságok között van a 24 méter mélyben fekvő, 120 méter hosszú HMS Majestic brit királyi csatahajó, amelyet a Seddülbahir erőd előtti vizeken süllyesztett el az U-21 német tengeralattjáró 1915-ben. Kebatepe partjainál pedig 70 méter mélyen a HMS Triumph brit hadihajó maradványai nyugszanak. A hajó 1915. május 25-én süllyedt el 73 fős legénységgel a fedélzetén. Az Ertugul-öbölben nagyjából 6 méteres mélységben két francia hajó, a Massena csatahajó és a Saghalien személyszállító gőzös roncsait kereshetik fel a búvárok. A két hajót 1915 novemberében azért süllyesztették el, hogy mólót képezzenek a francia partraszállás elősegítésére. A hajók a szakértők szerint még mindig szinte épségben vannak.

A Gallipoli Történelmi Vízalatti Park 106 évvel az után nyílt meg, hogy az oszmán és a német haderők megállították a térségben a brit, a francia, az ausztrál és az új-zélandi csapatok előrenyomulását.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!