Természetvédelem

2021.10.05. 18:44

Kiszáradó folyók és patakok feltérképezéséhez kérik túrázók segítségét

Egy mobiltelefonra is telepíthető alkalmazáson keresztül az adatgyűjtésbe bárki bekapcsolódhat, illetve hozzájárulhat a természetvédők munkájához.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Pécsi Tudományegyetem szakemberei nemzetközi kutatást végeznek a kiszáradó vízfolyásokkal kapcsolatban. Az Európai Unió Horizon 2020 kutatási programjában megvalósuló, DRYvER elnevezésű kezdeményezéshez a természetjárók hozzájárulását kérik.

A globális éghajlatváltozás és a növekvő emberi vízfelhasználás miatt egyre több vízfolyás szárad ki, ami egyre erősebben jelentkezik az emberek mindennapi életében és a gazdaságban is. A jelenség feltárásával foglalkozó nemzetközi programhoz 25 kutatóintézetből több mint 100 kutató, többek között a Pécsi Tudományegyetem csoportja csatlakozott.

A kutatók Európa és Dél-Amerika folyóhálózatairól gyűjtenek adatokat. Később az eredmények felhasználásával és a kapcsolódó tudományterületek összefogásával stratégiákat, eszközöket és ajánlásokat szeretnének kidolgozni a probléma megoldására.

Világszerte több tízezer kisebb vízfolyást érint a kutatás, amelyekről azonban nem áll elegendő adat a kutatók rendelkezésre. A kiszáradások időbeli dinamikájának megértéséhez viszont elengedhetetlen a széles körű adatgyűjtés, így a kutatóknak szükségük van a lakosság segítségére is.

Egy ingyenes mobilalkalmazáson, DRYRivERS applikációján keresztül a természetkedvelők dokumentálhatják az útjukba akadó vízfolyások aktuális állapotát. Ehhez pusztán meg kell adni a pontos helyet, ki kell választani a mederben tapasztalható aktuális állapotot és készíteni egy fotót.

Az alkalmazással rögzített minden megfigyelés nyilvánosan elérhető a projekt honlapján. Az aktív felhasználók játékokban és kihívásokban is részt vehetnek, illetve elismeréseket és jelvényeket gyűjthetnek.

Az alkalmazással gyűjtött adatok segítségével létrejöhet a kiszáradó vízfolyás-hálózatok európai atlasza. Megfelelő adatmennyiség birtokában pedig a későbbiekben a klímaváltozás és a vízhasználat patakokra és folyókra gyakorolt hatásait is lehet majd modellezni.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!