Aktuális felmérés

2021.08.10. 10:00

Pusztul a tenger élővilága, sorra tűnnek el a fajok

A fajpusztulás oka a vonóhálós halászat és a túltrágyázás.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Bécsi Egyetem paleontológusai a tengerfenék üledékének vizsgálatával megállapították, hogy jelentősen csökkent a kagylók és a csigák faji sokszínűsége az Adriai-tenger északi részén az elmúlt évtizedekben. Az eredményeik szerint azokon a helyeken, amelyeken egykor tengeri füvet legelő állatok és őket fogyasztó ragadozók hemzsegtek, mára többségében csak planktonokkal vagy szerves mikroanyagokkal táplálkozó fajok maradtak. Az egykor változatos állatvilágú víz alatti területek tehát mára egyhangúvá váltak.

Annak ellenére, hogy a faji sokszínűség csökkent, a szakemberek hangsúlyozták, hogy összességében több állat van jelenleg a tengerfenék alatt, mint korában.

A Marine Ecology Progress Series tudományos lapban megjelent tanulmány alapján Alexandra Haselmair és Martin Zuschin, az egyetem Paleontológiai Intézetének kutatói és munkatársaik csigák és kagylók héjainak vizsgálatából vonták le a következtetést, amely szerint drámai változás következett be az ökoszisztémában.

Az úgynevezett holt közösségek azért voltak alkalmasak a vizsgálatra, mivel hosszú időn át fennmaradnak az üledékben, így információval szolgálnak az egykori életterükre vonatkozóan. Így kiderült az is, hogy száz évvel ezelőtt az Adria északi részét kiterjedt tengerifűmezők és kagylóktól hemzsegő partszakaszok jellemezték.

A bekövetkezett változások pedig közvetlen összhangban vannak azzal, hogy az ember beavatkozott a tengerfenék ökoszisztémájába. A problémát főként a vonóhálós halászat és a szennyvíz tengerbe vezetése okozza. Utóbbi miatt Zuschin szerint oxigénválság is kialakult az adott területeket.

Az elmúlt évtizedekben voltak kísérletek a szennyvíztisztítás javítására. Ezek közé tartozik az új derítő berendezések és a foszfátmentes mosószerek bevezetése. A halászat területén is hasonló korlátozásokra van szükség – fejtették ki a szakértők.

Haselmair továbbá aggodalmát fejezte ki a klíma melegedése miatt. Példaként említette, hogy a Márvány-tengerben, Isztambul környékén aktuálisan tapasztalható környezeti katasztrófa következtében jelenleg tengeri iszaptól bűzlik a terület. A kutató szerint ez jól szemlélteti a jövőben várható problémákat.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!