Iskolakezdés

2021.08.31. 11:13

Megvizsgálták a tanszereket, idén sem találtak veszélyes összetevőt

Mindösszesen hat esetében kellett intézkednie a hatóságoknak fulladásveszélyre figyelmeztető felirat hiánya miatt.

Forrás: Pixabay

Negyedik éve nem találnak a határértéket meghaladó mennyiségű veszélyes összetevőt az iskolakezdés előtt vizsgált tanszerekben az Innovációs és Technológiai Minisztérium laboratóriumának szakemberei.

A gyermekek védelme érdekében az iskolaszerek kiválasztásakor is kiemelt szempont a biztonság. A tanszerek rendszeres vizsgálatának célja, hogy az üzletek kizárólag kockázatmentes eszközöket kínáljanak.

A gyártás alatt a különböző nehézfémeket színező anyagként alkalmazzák, az úgynevezett ftalátokat pedig elsősorban lágyítószerként használják, mivel a vegyületek növelik a műanyagok rugalmasságát és élettartamát. Az egészségkárosodás megelőzése érdekében viszont a jogszabály a tanszerek ólom-, kadmium-, réz- és ftaláttartalmára szigorú határértékekhez köti.

Az idei ellenőrzése nem talált veszélyes összetevőt a vizsgált tizennégy vízfesték, öt gyurma és egy tolltartó esetében. A húsz iskolaszer mindegyike eleget tett az előírt követelményeknek.

Két gyurma és négy vízfesték esetében azonban hatósági intézkedésre volt szükség, mivel hiányzott róluk a figyelmeztető felirat. A csomagoláson jelezni kell ugyanis, hogy a termékek háromévesnél fiatalabb gyermekek számára a fulladásveszély miatt kockázatot jelentenek. A jelölési hiányosságok miatt a fogyasztóvédelmi hatóság az előírt tájékoztatások elhelyezésére kötelezte a forgalmazókat.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkárt elmondta, az Innovációs és Technológiai Minisztérium állandó jelenléttel és rendszeres ellenőrzésekkel óvja a magyar családokat és a gyermekeket.

A fogyasztóvédelem 2017 óta minden évben vizsgálja a tanszereket, így a tartósan kedvező eredmények a hatósági szigornak is köszönhetőek. Az elért színvonal fenntartása érdekében folyamatosan figyelemmel kísérik a jövőben is a tanszerek biztonságosságát. Az idén vizsgált árucikkek tételes listája a fogyasztóvédelmi portálon érhető el.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!