visszafordíthatatlanul károsodott

2021.04.30. 15:00

Egy fiatal nő, aki megbánta a nemváltását

Már 16 éves korában pubertásblokkoló gyógyszereket kezdett el szedni, végül később a melleit is eltávolíttatta egy fiatal nő, mert nemet akart váltani, hogy férfi legyen. Nemrég azonban rájött, hogy nem ez a megoldás a problémájára és elindult a visszaváltozás útján, a gyógyszerek következményei azonban vele maradtak.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Keira Bell neve akkor már ismertté a világ számára, amikor nemrég részese volt egy pernek a londoni Tavistock gender klinika ellen. A fiatal nő korábban maga is a klinikán kapott kezeléseket, hogy nemet váltson, ezt azonban mára már megbánta. Keira Bell az életútját nemrég írta le, amiből egy tiszta képet kapnak az olvasók arról, hogy hogyan is jutott el a nemváltásig majd a visszaváltozásig a fiatal nő – írja a V4NA.

Keirának már kiskorában boldogtalan élete volt, ahogyan fogalmazott. A szülei ötéves korában elváltak, az anyja alkoholista és mentális beteg lett, az édesapjával pedig nem volt közeli kapcsolata.

Gyerekként Keira a fiúkkal játszott, tipikus fiús lány volt

– ekkoriban még nem volt semmi problémája a nemével, ezen nem is gondolkodott.

This is a terrific piece by " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@KLBfax on @JoinPersuasion. Unlikely, but I hope that people can put aside the various ideologies and read what transitioning was actually like for this young woman who deserved much better protection from professionals https://t.co/54AbAP6Pqm

Amikor azonban beütött a pubertáskor, minden megváltozott a lány életében. Elkezdett változni a teste, és megjött a menstruációja is, ami fájdalmas és kimerítő volt számára. Ezzel egy időben eltávolodott a fiú barátaitól is, hiszen már nem illett annyira közéjük. Keira az anyja viselkedése miatt nem akarta a barátait áthívni magához, ráadásul sokszor költöztek, így mindig új iskolába került. Ennek az lett a vége, hogy

nem is voltak már barátai, és egyre magányosabb lett.

14 évesen Keira depressziós lett és nem járt iskolába, sőt, egyáltalán sehova nem járt el. Ekkoriban elkezdett vonzódni a lányokhoz, ami csak megnehezítette a helyzetét –

azon kezdett el gondolkozni, hogy vajon mi a baj vele,

mivel nem társított pozitív képet a leszbikus fogalomhoz. Ebben az időszakban történt meg az is, hogy az anyja megkérdezte tőle, nem akar-e fiú lenni, ami egyébként korábban soha nem fordult meg Keira fejében. Nem sokkal később az apjához és annak barátnőjéhez költözött, aki szintén ugyanezt a kérdést tette fel neki a nemváltással kapcsolatban.

Keira válasza az volt, hogy ő magát fiúnak gondolja, ezért azzá is akar válni, mert nem akar többé nő lenni. Így

15 évesen ellátogatott a Tavistock klinikára, ahol nemi diszfóriával diagnosztizálták,

miután ragaszkodott ahhoz az állításához, hogy fiú akar lenni. Elmondása szerint most visszatekintve már látja, hogy valójában csak bizonytalanul érezte magát nőként a testében, valamint depressziótól, szorongástól, szülői elhanyagolástól szenvedett, és küszködött a szexuális orientációjával is. A klinikán azonban 16 évesen pubertásblokkoló gyógyszereket adtak neki, egy évvel később pedig már tesztoszteront kapott. 20 évesen eltávolíttatta a melleit, a tesztoszteron hatására pedig férfiasabb alakja és hangja lett, valamint szakálla nőtt.

Heartbreaking. So many of us have such similar themes to our stories... 2019 also seemed to be a pivotal year, this is when the online presence blew up.

Love & strength to this woman, if you're out there! One step closer to freedom – breaking one shackle at a time 💪🏽❤️ https://t.co/Nex1zOWoXR

Ahogyan azonban Keira haladt előre a nemváltás útján, egyre inkább azt érezte, hogy ő valójában nem férfi és soha nem is lesz az.

Végül öt évvel a gyógyszeres kezelések megkezdése után elindult a visszaváltozás felé.

A kezelések következményei azonban vele maradtak. Lehet, hogy meddő lett, nincsenek már mellei, így ha egyszer gyermeke lenne, nem tudna szoptatni. Ezen kívül megváltozott a hangja véglegesen, és a nemi szerve is. Keira rámutatott arra, hogy míg korábban a Tavistock klinika azon az állásponton volt, hogy a pubertásblokkoló gyógyszerek hatását vissza lehet fordítani, addig mostanra már az olvasható a tájékoztatóban, hogy nem ismerik azok hosszú távú hatását.

Nemrég pedig egy a klinikán elvégzett kutatásból kiderült, hogy azok a gyerekek, akik elkezdik a pubertásblokkoló gyógyszerek szedését, szinte kivétel nélkül tovább mennek utána a hormonváltó gyógyszerekre. Keirának a saját tapasztalata is az volt, hogy miután egy éve szedte a pubertásblokkoló gyógyszereket, úgy érezte magát, mintha menopauzán menne keresztül, és ez elködösítette a gondolkodását is. Így

amikor felajánlották neki a tesztoszteront, jóformán ráugrott, mert fiatal férfinak akarta érezni magát, nem pedig egy idős nőnek.

Keira már felnőtt volt, amikor a mellei eltávolítása mellett döntött, így vállalja a döntése felelősségét. Ugyanakkor úgy véli, hogy a pubertásblokkoló gyógyszerek és a tesztoszteron miatt jutott el végül erre a döntésre, mert azok befolyásolták őt. Ezeket pedig a Tavistock gender klinikája biztosította neki mindenféle komoly vizsgálat és terápia nélkül.

I am on the road to not allowing anyone or anything but MYSELF to dictate my mental or physical state. Stopping „transition” has been just one of many hurdles. " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#SelfDiscipline

Have a blessed day x

Miután úgy döntött, hogy vissza akar változni nővé, Keira sok hasonló cipőben járó embert talált, akik javarészt fiatal nők voltak. Ők hozzá hasonlóan szintén a gender klinika áldozatai voltak, mert kérdés nélkül adtak nekik gyógyszereket, gondolván, hogy csak az lehet a megoldás a problémáikra.

Tavaly felperesként vett részt Keira Bell a Tavistock and Portman NHS Foundation Trust ellen egy bírósági ügyben.

Ennek az eredménye az lett, hogy egy brit felső bíróság kimondta, hogy a 15 évnél fiatalabbak esetében nem valószínű, hogy minden következménnyel teljesen tisztában vannak a nemváltást illetően. Ilyen

fiatalon még nem feltétlenül értik meg, hogy milyen hosszútávú hatásai vannak egy ilyen komoly döntésnek.

A bíróság ítélete szerint a 13 éves vagy annál fiatalabb gyerekek esetében nagyon valószínűtlen, hogy teljesen tisztában vannak a kezelések következményeivel. A 16-17 éveseknek pedig bírósági engedélyért kellhet majd folyamodniuk, hogy megkezdhessék a nemváltásukat.

Keira Bell most 24 éves, és egy komoly kapcsolatban él egy nővel. A párja és a barátai is elfogadják őt, ami nagyon jót tesz Keirának. Elmondása szerint a mai napig megesik, hogy férfinak nézik, ezt azonban már elfogadta, nem haragszik érte.

Ami miatt haragszik, az az, hogy a teste nagyon fiatalon változott meg.

Éppen emiatt Keira célja az, hogy segítsen a hasonló cipőben járó fiatalokon, és felhívja a figyelmüket a nemváltás veszélyeire. Szerinte ő egy boldogtalan lány volt, akinek segítségre lett volna szüksége, ehelyett azonban kísérletként kezelték őt a nemváltással foglalkozó klinikán.

Borítókép: Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!