sztratoszféra

2021.03.27. 11:35

Nagy vulkánkitöréshez hasonló hatást tettek az ausztrál bozóttüzek

Az Ausztráliában 2019-2020-ban pusztító bozóttüzek olyan intenzívek voltak, hogy annyi füstöt okádtak a sztratoszférába, mint egy nagy vulkánkitörés és súlyos következményekkel jártak a környezetre izraeli tudósok tanulmánya szerint.

Kenguru-sziget, 2020. január 7. Simon Adamczyk állatmentõ egy koalával a kezében a Kenguru-szigeten fekvõ Cape Borda kiégett erdejében 2020. január 7-én. Az október óta tomboló bozót- és erdõtüzek miatt emberek tízezreit kell kimenteni Ausztrália délkeleti térségébõl. Ausztrália-szerte 5,9 millió hektárnyi földterület égett le, 21 ember meghalt és több mint ezerkétszáz ház vált a lángok martalékává. MTI/EPA/AAP/David Mariuz

Forrás: MTI / EPA / AAP

Fotó: David Mariuz

– Nagy meglepetés volt számunkra látni ezt a jelentős hatást. Soha nem láttam ekkora füstbeáramlást a sztratoszférába – mondta Ilan Koren, az izraeli Weizmann Tudományos Intézet professzora az AFP francia hírügynökségnek. A sztratoszféra a föld légkörének a földfelszíntől mintegy 12-50 kilométer közötti magasságban lévő középső része.

A tüzek által a légkörbe bocsátott füstmennyiség ahhoz hasonló, mint

amekkora füstöt a 20. század második legnagyobb vulkánkitörése, a Fülöp-szigeteki Pinatubo vulkán 1991-es kitörése okozott.

A kutatók emlékeztettek arra, hogy a füst Ausztráliától keletre sodródott, majd visszatért a kontinens fölé két hét múlva.

– Láthattuk azt, hogy a füst két hét alatt egy teljes körforgást végzett. Soha nem láttam ilyen erőteljes jelenséget ilyen gyorsan terjedni – hangoztatta Koren.

A jelenséget a kutatók a Science című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban három tényezővel magyarázzák. Az első a tüzek intenzitása. A második, hogy Ausztrália legdélibb részének egy olyan térségében keletkeztek, ahol a távolság a troposzféra és a sztratoszféra között kisebb, mint máshol. Végül

a tüzek erős szelek közelében lobbantak fel, amelyek segítették azt, hogy a tűz magasabbra terjedjen a légkörben.

Az a tény, hogy a füst képes volt ilyen magasra terjedni, létfontosságú környezeti hatásának megértéséhez.

– Általában az ilyen tüzek a légkör alacsonyabb részén maradhatnak csak meg néhány napig vagy hétig. Ám

amint a sztratoszférát elérik, ott maradnak hónapokig, akár évekig

– magyarázta Koren.

– Tulajdonképpen egy nagyon vékony füsttakarót kaptunk, amely az egész féltekét hónapokig beborítja – tette hozzá.

A kutatók a füstöt hat hónapig látták a sztratoszférában – 2020 januárjától júliusáig – műholdak révén. Ugyanakkor túlságosan nehéz volt elválasztani az ausztráliai bozóttüzek füstjét a sztratoszférában lévő olyan füsttől, amely más forrásból eredt.

A füst ilyen hosszútávú megmaradásának a légkörben az a fő hatása, hogy visszaverheti a napsugárzást.

Koren szerint ennek mindenhol hűtő hatása van, különösen az óceánokon, ahol szétzilálhatja az algák fotoszintézisét a déli féltekén. A füst elnyelheti a napsugárzást, aminek lokálisan melegítő hatása van.

– A füst által okozott melegedés következményei a sztratoszférában még nem világosak – közölte a kutató.

Az ausztrál bozóttüzekben harminchárman vesztették életüket, több mint háromezer otthon és 24 millió hektár földterület vált a lángok martalékává.

Borítókép: Tűzből mentett koala Ausztráliában 2020. január 7-én / Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!