Rejtélyes kór

2021.03.11. 14:00

Beteg tengeri teknősök bukkannak fel Florida partjain

Megbetegedett tengeri teknősök bukkannak fel egyre nagyobb számban az Egyesült Államok délkeleti részén elterülő Florida partjain.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A teknősök – döntően közönséges levesteknősök – az elmúlt hetekben kezdtek megjelenni a Jacksonville déli részétől Brevard megyéig tartó partszakaszon. A hüllőket a Brevard Állatkertben és a Florida-szerte működő teknősrehabilitációs központokban helyezik el – olvasható a Florida Today című lap internetes oldalán.

„A többségük bódultan és alacsony vércukorszinttel sodródik partra az óceánból. Ez nem csónakkal való ütközés vagy élősködők műve”

– mondta Shanon Gann, az állatkert tengeri teknősök gyógyításával foglalkozó központjának munkatársa, hozzátéve, hogy több tucatnyi olyan teknőst kellett kimenteni, amely még az úszáshoz is gyenge volt.

Csak kedden kilenc teknőst vettek fel az állatkert teknősközpontjába. Az állatokat kagylók, algák, kosz és tengeri szivacsok borították.

A hüllők folyadékot, antibiotikumot és vitaminokat kapnak, emellett vérvizsgálatokat végeznek rajtuk. A begyűjtött adatokat a floridai Hal- és Vadvédelmi Bizottság (FWC) állatorvosai elemzik, hogy kapcsolatot találjanak az esetek között.

„Olyasvalami lehet a dolog hátterében, amely nem érinti az egész populációt, de hatással van a partjainknál élő teknősökre. A közös tényező kiszűrését megnehezíti, hogy mindegyik beteg állatnál fennállhatnak egyéb egészségi problémák is”

– mondta Gann.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!