háborús nyomok

2021.01.15. 13:22

Pompeji romvárosának érdekes épületét restaurálják

A Casa del Fauno (A faun háza) pompás épületének területére 1943 szeptemberében két bomba hullott, egyikük eltalálta a ház privát részéhez vezető bejáratot, az átriumot.

Pompei Olaszország 2181216 Vegyes 2018 romváros rom Vezúv 79-es kitörésben elpusztult város romjai ma az UNESCO Világörökség részét képezik Fotó: Tumbász Hédi Nemzeti Sport

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Tumbász Hédi

Most ezt a három második világháborúban megsérült oszlopot ismét restaurálják – közölte csütörtökön a régészeti park.

A négy díszes korinthoszi oszlop közül csak egy maradt meg a bombatámadás után, a többit pótolták a háborút követően 1964-ben, majd egy földrengés után 1980-ban ismét. Az azóta eltelt idő nyoma azonban már meglátszik az oszlopokon, ráadásul instabilakká is váltak. A helyszínen még a bombák maradványai is megtalálhatóak a parkigazgató szerint.

A nápolyi öbölben fekvő Pompejit és Herculaneumot a Vezúv kitörése pusztította el 79. augusztus 24-én.

Pompeji 20 ezer lakójának jelentős része meghalt,

amikor a várost maga alá temette a láva, sár és por, és konzerválta. Csak a 18. században fedezték fel az elfeledett város nyomait, benne számos nagyon jó állapotban megőrződött holttesttel, amelyek még abban a pozícióban voltak a rétegek alatt, amelyben egykor az életükért küzdöttek. A megőrződött település 44 hektárját feltárták.

Pompeji ma a legjobb állapotban fennmaradt antik romváros, az UNESCO világörökségének része,

Olaszország egyik legkedveltebb látványossága.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!