Vasút

2021.01.19. 10:09

Piramisok és szupervonatok, nagyot fejlesztenek Egyiptomban

250 kilométeres sebességgel robogó szupergyorsvonatokról csodálhatók majd a piramisok Egyiptomban, úton két tenger között.

Gare de l'Est, Párizs, ICE és TGV. A nagy sebességű verseny az utasok kegyeiért Afrikában folytatódik

Forrás: AFP

Fotó: Eric Piermont

A Földközi-tengertől a Vörös-tengerig vezető, ezer kilométer hosszú nagy sebességű vasúti hálózat tervezésével, építésével és karbantartásával kapcsolatos egyetértési megállapodást írt alá az egyiptomi közlekedési minisztérium, a Siemens Mobility, valamint az Orascom Construction SAE és arab vállalkozók csoportja (Osman Ahmed). Az első szakasz egy 460 kilométeres vonal, amely a Földközi-tenger partján fekvő El Alameint és a vörös-tenger-parti Ain Sokhnát köti össze a majdani új fővároson keresztül, összesen 15 állomással – írja a Magyar Nemzet, a Railwaygazette.com alapján.

A hárommilliárd dollár értékű mérnöki, járműbeszerzési és pályaépítési projekt 15 karbantartást is tartalmaz. A Siemens Mobility felelős a vasúti rendszerekért, 34 személyvonatot szállít nagy sebességű és regionális szolgáltatásokhoz, valamint tíz tehervasúti szerelvényt.

A vonalat óránként 250 kilométeres sebességre tervezték, és egyaránt alkalmas személy- és teherszállításra.

Az egyetértési megállapodást Kairóban január közepén írták alá Essam Waly, az alagutakért felelős egyiptomi nemzeti hatóság elnöke és Michael Peter, a Siemens Mobility vezérigazgatója, Mostafa Madbouly miniszterelnök, Kamel Al Wazir egyiptomi közlekedési miniszter, valamint Joe Kaeser, a Siemens AG elnöke és vezérigazgatója jelenlétében.

Gare de l'Est, Párizs, ICE és TGV. A nagy sebességű verseny az utasok kegyeiért Afrikában folytatódik
Fotó: Eric Piermont / AFP

Az arab ország vasúti rendszerének fejlesztése lendületet vett az utóbbi években. Mint arról beszámoltunk, az egyiptomi vasút 1300, részben Dunakeszin készülő vasúti személyvagon szállítására kötött szerződést a Transmashholdinggal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!