Ország-világ

2020.08.16. 22:03

Kettétört a Mauritiuson megfeneklett teherhajó, szivárog belőle a gázolaj

A panamai zászló alatt hajózó, Wakashio nevű, rakomány nélküli japán teherhajó július 25-én futott zátonyra Mauritiusnál.

Workers collect leaked oil at the beach in Riviere des Creoles on August 15, 2020, due to the oil leaked from vessel MV Wakashio, belonging to a Japanese company but Panamanian-flagged, that ran aground near Blue Bay Marine Park off the coast of south-east Mauritius. - A fresh streak of oil spilled on August 14, 2020, from a ship stranded on a reef in pristine waters off Mauritius, threatening further ecological devastation as demands mount for answers as to why the vessel had come so close to shore. (Photo by Fabien Dubessay / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Fabien Dubessay

Felbecsülhetetlenek a környezeti károk, és máris a történelem egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófájaként emlegetik a japán teherhajó zátonyra futását, ami miatt napok óta szivárog a gázolaj az óceánba.

Pár napja sikerült megállítani a szivárgást, de

a 300 méter hosszú hajótest nem bírta tovább: kettétört, így a megmaradt gázolja újra szivárogni kezdett.

Szivárog a gázolaj a teherhajóból, hatalmas természeti kárt okoz a területen
Fotó: Stringer / AFP

Már több, mint ezer tonna gázolaj jutott az óceánba, hatalmas területen fenyegetve a korallzátonyt és a teljes élővilágot, a pusztulással.

Az afrikai szigetország, a világ egyik leggazdagabb és legérintetlenebb tengeri élővilágnak ad otthont – olvasható a hirado.hu oldalon.

Borítókép: munkások a gázolajat tartalmazó hordók melett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!