múltból jelen

2020.03.25. 14:15

Önmagát navigáló hajóval idézik fel a Mayflower történelmi útját

Az eredeti hajó 1620. szeptember 16-án futott ki az angliai Plymouth kikötőjéből 102 utassal a fedélzetén.

Forrás: Shutterstock

Önmagát navigálva, legénység nélkül fogja átszelni az Atlanti-óceánt idén ősszel egy különleges hajó, amely a 400 évvel ezelőtt Angliából Amerikába útnak indult Mayflower vitorlásnak állít emléket.

Az IBM és a connecticuti Promare nevű tengerkutató vállalat együttműködéséből megszülető jármű a tervek szerint

szeptemberben indul útnak, hogy az Atlanti-óceánt elsőként átszelő életnagyságú és teljes egészében önműködő hajóként vonuljon be a történelembe.

Az eredeti Mayflower 1620. szeptember 16-án futott ki az angliai Plymouth kikötőjéből 102 utassal a fedélzetén. A majdnem két hónapig tartó, viszontagságokkal teli út végén a hajó Cape Codnál kötött ki, ahol a következő év tavaszán létrehozták Plymouth kolóniát.

A modern kori Mayflower testét az észak-lengyelországi Gdanskban tervezték és építették meg. A szerkezet átszállítását kedden kezdték meg az angliai Plymouthba, ahol majd elvégzik az utolsó simításokat.

A hajót mesterséges intelligencia fogja irányítani.

„Ami közös a két projektben az a kaland érzete. Az eredeti Mayfloweren utazó emberek egy különleges jövőben hittek, amelyért kockára tették az életüket” – mondta Goetz Linzenmeier, a hajótestet megépítő, Aluship nevű cég alapító-igazgatója. Hozzátette: „az új Mayflower esetében technológiai kalandról van szó, szerencsére emberéletek nem forognak kockán”.

Linzenmeier elmondta, hogy az eredeti Mayflower egy fából épített, enyhén felfegyverzett kereskedelmi vitorláshajó volt. Az új változat azonban egy ultramodern trimarán a legkorszerűbb belsővel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!