Telekommunikáció

2020.02.07. 09:02

Harmincnégy brit műholdat vitt fel az űrbe egy orosz rakéta

Sikerült pályára állítani a brit OneWeb telekommunikációs vállalat mind a 34, most fellőtt műholdját az orosz Szojuz-2.16 hordozórakéta és a Fregat-M gyorsítóblokk segítségével – közölte pénteken a Roszkoszmosz orosz állami vállalat.

Forrás: Pixabay

A távközlési műholdak célpályára állítása három és fél órán át tartott, és kilenc szakaszból állt. Az elsőben két műhold vált le a Fregatról, a továbbiakban pedig, mintegy húszpercenként újabb négy.

A műholdalkat szállító hordozórakéta pénteken startolt a bajkonuri űrrepülőtérről. A fellövést eredetileg decemberre tervezték.

OneWeb-műholdakat először a Francia Guayana-i Kourouból bocsátottak fel, hatot egy Szojuz-SzT űrhajóval, 2019. február 28-án.

A OneWeb egy 672 egységből álló műholdhálózatot szeretne kiépíteni, amellyel olcsó internet- és telefonszolgáltatást biztosítana világszerte.

A cég szputnyikrendszere a tervek szerint jövőre lesz képes az egész napos kapcsolatot biztosítani, de a műholdak üzleti alkalmazása már idén megkezdődik.

A Roszkoszmosz, az Arianespace és a OneWeb között 2015-ben megkötött megállapodás szerint a brit cég műholdjaival összesen 21 Szojuzt kell fellőni Kourouból és Bajkonurból. A felek további öt rakétaindítás opciójáról is megegyeztek.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!