Vendégözönre számítanak

2020.01.29. 19:33

Csütörtöktől látogathatók a Berlinben született pandakölykök

A német fővárosban született bocsok is Kína tulajdonát képezik, körülbelül négyéves korukban Kínába viszik őket.

Berlin, 2020. január 29. Meng Jüan és Meng Hsziang, a Berlini Állatkert pandaikrei 2020. január 29-én. A Németországban 2019. augusztus 31-én világra jött első pandakölykök anyja a Kínától 15 évre kölcsönkapott Meng Meng. MTI/AP/Michael Sohn

Forrás: MTI/AP

Fotó: Michael Sohn

A nagyközönség is láthatja csütörtöktől a berlini állatkertben az öthónapos pandakölyköket, az első óriáspandákat, amelyek Németországban születtek.

A két virgonc bocsot, Meng Hsziangot (áhított álom) és Meng Jüant (valóra vált álom) szerdán mutatták be a sajtónak. A tízkilós hím kölykök nagyon elevennek mutatkoztak, szünet nélkül csúszkáltak és tébláboltak, miközben anyjuk, Meng Meng a legteljesebb nyugalomban majszolt egy bambuszágat a sarokban.

Az anyaállat augusztus 31-én hozta világra a kölyköket, amelyek ezzel az első Németországban született óriáspandák lettek. A hatéves nőstényt mesterségesen termékenyítették meg áprilisban, hogy növeljék a fogamzás esélyét a rövid termékeny időszak alatt.

A gondozóik által Pitnek és Paule-nak becézett ikrek apja a nyolcéves Csiao Csing, mindkét állatot 2017-ben adta kölcsön Kína a berlini állatparknak, amely több mint 9 millió eurót (2,9 milliárd forint) költött egy minden igényt kielégítő pandaház építésére.

A berlini állatkert évi egymillió dollárt fizet Kínának az óriáspandákért. A német fővárosban született utódok is Kína tulajdonát képezik, körülbelül négyéves korukban, amikor már anyjuk nélkül is jól elvannak, Kínába viszik őket.

Andreas Knieriem, az állatkert igazgatója elmondta, hogy nagyon elégedett a pandabocsok fejlődésével. A kölyök egészségesek, kíváncsiak a világra, követik anyjukat, és alig várták, hogy kikerüljenek a zárt helyiségből, ahol eddigi életüket töltötték.

A legnehezebb az első hónap volt, amikor különös gondossággal kellett eljárni a kívülről származó fertőzésveszély miatt – tette hozzá az igazgató.

Az állatkert látogatóözönre számít csütörtökön, az első napon, amikor egy üvegfalon át a látogatók is megtekinthetik a pandakölyköket, ezért extra pénztárakat nyitnak és megerősítik a biztonsági intézkedéseket a pandaház körül.

Borítókép: Meng Jüan és Meng Hsziang, a Berlini Állatkert pandaikrei 2020. január 29-én. A Németországban 2019. augusztus 31-én világra jött első pandakölykök anyja a Kínától 15 évre kölcsönkapott Meng Meng.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!