Rejtélyes festmény

2019.11.02. 08:14

Leonardo da Vinci elfeledett Machiavelli-portréjára bukkanhattak egy francia kastélyban

A táblaképet rövidesen tüzetes szakértői vizsgálatnak vetik alá.

Niccolo Machiavelli itáliai reneszánsz gondolkodó Leonardo da Vinci által festett, elfeledett portréját találhatták meg egy közép-franciaországi kastélyban, az egyelőre bizonytalan lábakon álló feltételezést azonban még alapos szakértői vizsgálatoknak kell megerősíteniük.

A valencay-i kastély raktárában felfedezett titokzatos portrét a Cahiers de Valencay májusi számában azonosította Leonardo által festett Machiavelli-portréként Anne Gérardot, Indre megye főlevéltárosa, aki több mint egy éve folytat mélyreható kutatásokat a rejtélyes festmény ügyében.

A fára festett, 55-ször 42 centiméteres, szignálatlan kép egy Machiavellire hasonlító, titokzatos tekintetű, ismeretlen életkorú, erősen kopaszodó, feketébe öltözött szakállas férfit ábrázol.

A kastély intézőjének egy 1874-es feljegyzése szerint a festmény Niccolo Machiavelli (1469-1527) portréja, amelyet kortársa, Leonardo da Vinci festett. Anne Gérardot szerint ha igaz a jószágigazgató feljegyzése, ez az első bizonyíték a festő és a nagy gondolkodó találkozására.

A kutató is hangsúlyozza azonban, lehetséges, hogy a da Vincinek tulajdonítás talán csak egy feltételezés fokozatos átalakulása állítássá. Úgy tűnik neki, hogy a portré mintha jobban hasonlítana Michel de Montaigne francia filozófus más ábrázolásaira, emellett a fatábla, amelyre festették, túlságosan jó állapotban lévőnek látszik ahhoz, hogy a 15. századra vagy a 16. század elejére nyúljon vissza. Lehetséges ugyanakkor tette hozzá , hogy az 1890-es években Berlinben elvégzett restaurálás változtatott a festmény által keltett hatáson.

A kastély igazgatója, Sylvie Giroux sem tartja kizártnak, hogy a festmény valóban Leonardo da Vinci műve.

A kastély Talleyrand hercegé volt, aki nagyon vagyonos műgyűjtő volt és pompás kollekciókkal rendelkezett

emlékeztetett.

Az igazgató közölte, hogy a táblaképet rövidesen tüzetes szakértői vizsgálatnak vetik alá a rejtély tisztázása céljából.

Borítókép: Leonardo da Vinci

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában