james bond szülei

2019.11.12. 22:16

Ian Fleming és felesége levelezését bocsátják árverésre

A több mint 160 levelet tartalmazó gyűjtemény a becslések szerint akár 200-300 ezer fontért (78-117 millió forintért) is elkelhet.

Octopussy 1983 Real John Glen Roger Moore. Collection Christophel © Eon Productions / Danjaq

Forrás: AFP

Fotó: Collection Christophel

Ian Flaming, a James Bond-könyvek szerzője és felesége, Ann pikáns levelezését árverezik el decemberben egy online brit aukción.

A több mint 160 levelet tartalmazó gyűjtemény a becslések szerint akár 200-300 ezer fontért (78-117 millió forintért) is elkelhet.

A pár 1934-ben ismerkedett meg, amikor Ann még első férjével, az arisztokrata Shane O'Neill-lel élt. Később újra férjhez ment, de a viszonyuk második házassága alatt is tovább tartott, míg végül 1952-ben házasodtak össze, abban az évben, amikor Fleming első James Bond-regényét, a Casino Royale-t írta.

Fleming és Ann levelezése rávilágít kapcsolatuk rendkívüli érzelmi intenzitására, különösen a házasságukat megelőző években.

Egyik levelében Ann arra kéri Fleminget, hogy „vigyél az ágyadba nyers marhabőr korbáccsal a kezemben, hogy jól viselkedj a következő negyven évben”.

A Sotheby's december 3-10-ig tartó online irodalmi árverésén megvásárolható levelezésből az aukciósház szakértője, Gabriel Heaton szerint Fleming életének és pályájának mindeddig kevéssé ismert oldala bontakozik ki.

Az első levelek még abból az időből származnak, amikor Fleming a brit titkosszolgálatnak dolgozott a második világháború alatt. A levelekben az újságírásról, Bond megteremtéséről és jamaicai birtokáról is ír, ahol későbbi művei is születtek.

Heaton véleménye szerint „James Bond nagyban Ian és Ann kapcsolatának köszönheti születését”.

„Nem véletlen, hogy Ian ugyanabban az évben írta meg első Bond-regényét, amikor összeházasodtak, mind libidójának, mind képzeletének szülötteként, valamint azért, hogy pénzt keressen egy olyan nő számára, aki hozzászokott, hogy magától értetődően gazdag legyen” – fogalmazott.

A levelek árulkodnak a pár fájdalmáról, amit mindössze pár óráig élő újszülött lányuk elvesztése okozott. Első gyermekük még akkor fogant, amikor Ann a sajtómágnás és politikus Lord Rothermere felesége volt.

„Nem tudok vigasztaló szavakat mondani. Ennyi vajúdás és fájdalom után még keserűbb. Csak a karomat tudom nyújtani, szerelmemet küldöm és imáimat” – írta Fleming.

Később született egy fiuk, Casper, s ezt az eseményt Fleming azzal ünnepelte meg, hogy vett egy arany írógépet.

A mintegy 500 oldalnyi, húsz évet felölelő levelezés kapcsolatuk fénypontjain túl későbbi közös életük növekvő keserűségéről is árulkodik. Flemingnek ugyanis Ann mellett is voltak szeretői.

Borítókép: illusztráció / Roger Moore mint James Bond az 1983-ban készült Octopussy (Polipka) című filmben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!