Űrutazás

2019.11.05. 19:11

Hiba csúszott a Boeing-űrjármű próbarepülésébe

Nem nyílt ki az űrhajó ejtőernyőinek egyike.

Bajkonur, 2017. július 28. Paolo Nespoli olasz, Szergej Rjazanszkij orosz és Randy Bresnik amerikai ûrhajóssal a fedélzetén felbocsátják a Szojuz MSZ-05 ûrhajót a bajkonuri ûrközpontban 2017. július 28-án. A három asztronauta a Föld E körül keringõ Nemzetközi Ûrállomásra utazik. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szergej Ilnyickij

Nem nyílt ki a CST-100 Starliner nevű űrhajó három ejtőernyőjének egyike a hétfőn végrehajtott létfontosságú próbarepüléskor

közölte a Boeing vállalat hétfőn.

Az űrjárművet arra fejlesztették, hogy űrhajósokat szállítson a Nemzetközi Űrállomásra és onnan vissza a Földre.

Az ejtőernyő akkor mondott csütörtököt, amikor az űrhajó azon üzemmódját tesztelték, hogy szükséghelyzet esetén a személyzetet biztonságba helyezze közölte emailüzenetében Todd Blecher szóvivő.

Túl korai megmondani, miért nem nyílt ki mindhárom ejtőernyő. Ugyanakkor a teszt paraméterei és a személyzet biztonsága szempontjából elfogadható az, hogy csak kettő működött sikeresen

írta.

A Boeing és az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA közölte, hogy ennek ellenére még mindig december 17-ét célozzák meg a Starliner első személyzet nélküli repüléséhez a Nemzetközi Űrállomásra.

A NASA a Boeinget és Elon Musk SpaceX vállalatát választotta ki arra, hogy űrjárművet fejlesszen amerikai űrhajósoknak a Nemzetközi Űrállomásra juttatásához az amerikai űrsiklóprogram 2011-es befejezése után.

Az ejtőernyők alkalmazása mindkét vállalat számára nagy műszaki kihívást jelentett, és számos kérdést vetett fel a személyzet biztonságát és a repülések gyakoriságát illetően.

Az ejtőernyők lassítják le az űrkapszulát, amikor szuperszonikus sebességgel visszatér a Földre.

A SpaceX Crew Dragon nevű űrkapszulájával a jövő éve első negyedében tervezi az első próbarepülést űrhajóssal a fedélzetén az után, hogy márciusban befejeződtek a személyzet nélküli tesztrepülések

közölte a cég és a NASA.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!