kincsek és rejtélyek

2019.10.13. 12:34

Egyiptom titokzatos világát mutatja be a novemberben nyíló kiállítás

A tárlat neves egyiptológusok ellenőrzésével készült hiteles másolatokon keresztül mutatja be Tutanhamon ókori egyiptomi fáraó sírkamrájának kegytárgyait.

Kairó, 2015. december 16. Tutanhamon fáraó halotti maszkja a kairói Egyiptomi Múzeumban 2015. december 16-án. A maszk egy nyolchetes restaurálási precedúrát követően került újra vissza a múzeumba. (MTI/EPA/Haled el-Fiki)

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Haled el-Fiki

Több mint ezer replikán keresztül mutatja be Egyiptom titokzatos világát a Tutanhamon rejtélye és kincsei című kiállítás, amely november 8-án nyílik Budapesten a Király utcában található Komplexben.

A 2200 négyzetméteres tárlat Tutanhamon ókori egyiptomi fáraó sírkamrájának kegytárgyait neves egyiptológusok ellenőrzésével készült hiteles másolatokon keresztül mutatja be.

Az érdeklődők a 2020. március 1-ig nyitva tartó kiállításon a fáraó sírjának kincseit abban a formában tekinthetik meg, ahogyan azokat 1922-ben Howard Carter brit régész egy gyertya pislákoló fényénél először meglátta. A közönség a kalandos időutazáson megnézheti többek között Tutanhamon halotti maszkját, sírjának fekete sakálszobor-őreit, a kanopusztartó szekrényt és a körülötte lévő usébti szobrokat is.

A sír felfedezésének közelgő centenáriuma alkalmából több extra anyag és meglepetés is érkezik a tárlattal együtt a magyar fővárosba – derül ki a közleményből.

Borítókép: Tutanhamon fáraó halotti maszkja a kairói Egyiptomi Múzeumban 2015. december 16-án. A maszk egy nyolchetes restaurálási precedúrát követően került újra vissza a múzeumba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!