rákényszerülnek

2019.07.19. 14:30

Gyorsan tanulnak a fiatal ausztrál kéknyelvű szkinkek

Egy ausztrál kutatásból kiderült, hogy a kis gyíkok szinte a kezdetektől fogva felnőtt módjára képesek tanulni.

Forrás: Shutterstock

„Az ausztrál kéknyelvű szkinkek már születésük pillanatától fogva csak magukra számíthatnak, a szülők nem segítik, nem védelmezik a kis gyíkokat” – írja a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Egy felnőtt példány testhossza elérheti akár a 600 millimétert is, és a kemény pikkelyborítás, valamint az erőteljes harapás nagyban segíti a kifejlett egyedek boldogulását. Ezzel szemben

a fiatal gyíkok jóval kisebbek és ebből fakadóan sebezhetőbbek is, vagyis okosan kell cselekedniük, ha életben akarnak maradni.

Az ausztrál Macquarie Egyetemen dolgozó Birgit Szabo és Martin Whiting az Ausztrál Nemzeti Egyetemen, az Új-Dél-Walesi Egyetemen és a skóciai St Andrews Egyetemen dolgozó kollégáikkal együttműködve vizsgálták 12 felnőtt, a vadonban befogott ausztrál kéknyelvű szkink, valamint 16 fogságban született fiatal példány kognitív képességeit.

A felnőtt példányok kétévesnél idősebbek, a fiatalok mindössze 23-56 naposak voltak. A szakemberek egy sor feladatot végeztettek el az állatokkal.

„A fiatal gyíkok minden feladatban ugyanolyan jól teljesítettek, mint a felnőtt társaik” – mondta Szabo. Hozzátette: „ez azt mutatja, hogy a fiatal példányok már szinte a kezdetektől fogva úgy képesek tanulni, mint a felnőttek”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!