A szépség ára

2019.03.11. 11:00

Kockázatos is lehet a hajfestés

A hajszín mesterséges módosítása régóta bevett gyakorlat, ám sokszor az egészségünket veszélyeztetjük vele.

Forrás: Shutterstock

A hajfestés teljesen általános gyakorlatnak mondható idehaza is, de nem mindegy, hogy az ember mit ken a fejére. Vannak ugyanis kifejezetten káros anyagokat tartalmazó szerek és teljesen természetes megoldások is – hívja fel a figyelmet a csalad.hu portálon megjelent írás.

A cikk hangsúlyozza, hogy sok festék, amit a boltokban lehet vásárolni, illetve amiket a fodrászok használnak, kisebb-nagyobb mennyiségben tartalmaznak mérgező anyagokat.

Ezek bőrirritációt okozhatnak, de felszívódva akár a DNS-lánc mutációjához is vezethetnek, ami pedig rákot okozhat.

Még ha ez utóbbi daganatos betegség kialakulása havi-kéthavi egy, boltban, és nem az aluljáróban vett hajfesték használata esetén viszonylag csekély is, vélhetően inkább mondana le mindenki a kívánt hajszínről, ha azzal biztosan elkerülhetné a rákos megbetegedést – jegyzi meg a cikk szerzője. Hozzáteszi: van aranyközépút, vagyis amikor a hajfestés miatt nem kell betegségtől, allergiától, fejviszketéstől és egyéb problémáktól tartani.

Fotó: Shutterstock

Az írás idézi Madeleine Bussemakert, az University of Surrey vegyipari mérnöki karának oktatóját, aki a Conversation című lapban arról számolt be, hogy a közelmúltban kutatásokat végeztek az ultrahangos hajfestéssel. Az eljárással a haj jobban beszívja a festéket, a színe és a végeredmény is sokkal jobb lesz, mint a hagyományos festéseknél. Bár – a hagyományos eljárásokhoz hasonlóan – ez is károsíthatja a hajszálakat.

A maradandó, hosszú távú hajfestés lényege, hogy a hajszálak pórusain keresztül jutnak be a festékanyagok, illetve más, a keverékben lévő molekulák, amelyek a hajon belül összekapcsolódnak. Így pedig már nagyobbak, mint a pórus “kijárata”, így bent is maradnak. A hajszínezők olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek megtapadnak a haj fehérjéin, a külső rétegen. Mindkét esetben az ammónia segít a felszín fellazításában, ezzel javítva a festék bejutásának és megtapadásának esélyét.

Lehet azonban természetes anyagokat is használni erre a célra. Ilyen például a henna, amit már az ókori Egyiptomban is használtak.

Barnától a feketéig különböző árnyalatok érhetők el vele, természetes és nem káros anyag, azonban a hajszínezőkhöz hasonlóan a felületen tapad meg, így viszonylag sűrűn meg kell ismételni a festést. Nem mellesleg pedig vásárláskor csak megbízható forrásból szabad beszerezni a hennát, nagyon sok ugyanis a szándékosan vagy gondatlanságból szennyezett por, amivel így sokkal nagyobb veszélynek tehetjük ki magunkat, mint az ipari hajfestékek jelentős részével.

A feketeribizli kivonat is jó hajszínező, már akkor, ha valaki vöröses-rózsaszínes hajra vágyik.

Vannak városi legendák a kávé, tea, répa, hagyma, cékla, szója olaj és más étkezésre szánt, tehát nem mérgező anyagok hajszínező hatásáról,

ezek azonban a legtöbb esetben rövid időre szóló eredményt hoznak, vagy egyáltalán nem hatásosak. A napfényről mindenki tudja, hogy remekül kiszőkíti a hajat, azonban azt is tudni kell, hogy az UV sugárzás hatására a hajszálak elvékonyodnak, létfontosságú zsírokat és nedvességet vesztenek.

Fotó: Shutterstock

A jövő talán az ultrahangos festésé – állapítja meg a szakember. Kecskék szőrének befestésével kísérleteztek, mivel ezen patások szőrzete hasonlít leginkább az emberek hajához.

Az ultrahang – az ammóniához hasonlóan, de sokkal kevesebb károkozással – nyithatja meg a haj pólusait, így pedig sokkal könnyebben bejutnak például a már említett hennás pakolások is.

Ideális körülmények között a festék jobban beszívódik, hosszabb ideig megmarad a szín és fényesebb lesz a haj. Az elektromikroszkópos vizsgálatok azonban a dolgok kevésbé szerencsés együttállásakor azt mutatták, hogy ezzel az eljárással is sérülhet a haj, az ultrahang által létrehozott buborékok ugyanis károsíthatják a felszínét. A megoldás továbbfejlesztésével azonban létrejöhet egy egészségre ártalmatlan, a hajat sem károsító festési eljárás. És akkor senkinek sem kell a hűtőben összeválogatott illatozó élelmiszereket kenegetnie a fejére, ha divatos színre vágyik, vagy egyszerűen az ősz szálakat szeretné elrejteni a kobakján – összegez a csalad.hu cikke.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!