Kutatás

2019.02.28. 14:05

Az űrben megváltozik az emberi immunrendszer

Magas szintű készültségben volt Scott Kelly amerikai űrhajós immunrendszere, és megváltozott egyes génjeinek aktivitása a Földön maradt ikertestvéréhez képest, amikor az amerikai űrhajós 2015 és 2016 márciusa között majdnem egy évet dolgozott a Nemzetközi Űrállomáson – írja legutóbbi számában a Vasárnap Reggel.

US astronaut Scott Kelly waves as his space suit is tested at the Russian-leased Baikonur cosmodrome, prior to blasting off to the International Space Station (ISS), late on March 27, 2015. The international crew of US astronaut Scott Kelly and Russian cosmonauts Gennady Padalka and Mikhail Kornienko is scheduled to blast off to the ISS from Baikonur early on March 28. AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV (Photo by KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP)

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Kirill Kudryavtsev

A tudósok nem tudják, hogy ezek a változások jók voltak-e vagy rosszak, de

a NASA páratlan ikerkutatása számos új kérdést vetett fel az orvosok számára akkor, amikor az amerikai űrkutatási hivatal arra készül, hogy embereket küldjön a Marsra.

A genetikailag azonos Kelly testvérek orvosi tesztjei soha nem látott lehetőséget biztosítottak a tudósoknak az ember biológiájának kutatásában, annak megfigyelésében, hogyan kapcsolnak ki és be a gének másképpen a világűrben, mint a Földön. A világ legnagyobb általános tudományos egyesülete, az Amerikai Egyesület a Tudomány Haladásáért éves közgyűlésén ismertették a kutatók az orvosi tesztek néhány eredményét, köztük azt, hogy

Scott Kelly immunrendszere hiperaktivitásra kapcsolt.

Az űrkutatások kezdete óta tanulmányozzák a NASA kutatói azt, hogy miként hat az űrben tartózkodás az űrhajósok szervezetére. Kelly 340 napon át dolgozott a nemzetközi űrállomáson, amivel amerikai rekordot állított fel az űrben való tartózkodás időtartamát illetően. Ikertestvérét, Mark Kelly egykori űrhajóst vonta be a Földön a NASA az orvosi vizsgálatokba, hogy molekuláris szinten tanulmányozzák az emberi szervezet reagálását.

Christopher Mason elmondta, hogy az immunrendszerhez kapcsolódó gének váltak hiperaktívvá Scott Kelly esetében. A kutatók hangsúlyozták, hogy nem sokkal azután, hogy Kelly visszatért a Földre, minden normálisra változott. Ezeknek az immunrendszerrel kapcsolatos géneknek azonban, úgy tűnik, van memóriájuk, és még hat hónappal később is riadókészültségben voltak – mondta a kutató.

Borítókép: Scott Kelly amerikai űrhajós az űrálommásra indulása előtt 2015 márciusában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!