a végzet hírnöke

2019.02.22. 17:56

Apró méretű T. rex-előd maradványait tárták fel

A gigászi Tyrannosaurus rex apró termetű elődjének megkövesedett maradványait tárták fel a kutatók az amerikai Utah államban.

A „könnyű súlyú és kivételesen gyors”

Moros intrepidus, amelynek neve azt jelenti a „végzet hírnöke”,

nagyjából 96 millió éve élt, ami azt jelenti, hogy ez a faj a tyrannosaurus nem eddig felfedezett legkorábbi, kréta időszakbeli képviselője Észak-Amerikában.

A paleontológusok úgy vélik, hogy

a mindössze 1-1,2 méter magas és 78 kilogrammos Moros intrepidus jelenti a hiányzó láncszemet a nagyjából 150 millió évvel ezelőtt, a jura időszakban élő közepes termetű tyrannosaurusok és a körülbelül 81 millió évvel ezelőtt, a kréta időszakban élő csúcsragadozó, a csaknem 13 méter hosszú és hét tonnás Tyrannosaurus rex között.

„A kréta időszak alkonyán bekövetkező tömeges kihalási esemény előtti 15 millió évben a tyrannosaurusok uralták a szárazföldet, ám az azt megelőző időszakban nagyon más volt a helyzet” – mondta Lindsay Zanno, az Észak-Karolinai Állami Egyetem munkatársa, a Communications Biology című folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője.

A Moros intrepidus

annak idején egy másik dinoszaurusz, az allosaurus nembe tartozó, 12 méter hosszú és négy tonnás Siats meekerorum árnyékában élt. A húsevő allosaurusok több tízmillió évig uralták a szárazföldet a mai Észak-Amerika területén.

Terry „Bucky” Gates, az egyetem paleontológusa szerint azonban a késő kréta időszak kezdetén bekövetkező drasztikus környezeti változások, úgy mint a növekvő hőmérséklet, a tengerszint-emelkedés és a domborzat átalakulása, mind az apró termetű tyrannosaurusoknak kedveztek, míg a gigantikus Siats meekerorumok és rokonaik eltűntek a Föld színéről.

„Amikor a hatalmas ragadozók kikerültek a képből, az apró tyrannosaurusok Észak-Amerika legnagyobb ragadozóivá nőtték ki magukat”

- tette hozzá a szakember.

„A paleontológusokat régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy a tyrannosaurusok mikor és milyen gyorsan váltak mellékszereplőkből sztárokká”

- jegyezte meg Zanno. Hozzátette:

„most már tudjuk, hogy kevesebb mint 15 millió évre volt szükségük ahhoz, hogy hatalomra kerüljenek”.

A tyrannosaurusok a mai Ázsia területén bukkantak fel először és onnan vándoroltak át Észak-Amerikába, ám a fosszíliák alacsony száma miatt alig tudni valamit arról, hogy miként fejlődtek tovább a kontinensen.

A Moros intrepidusnak is csupán néhány lábcsontját és fogmaradványát sikerült feltárni. Az állat nagyjából hétéves lehetett, vagyis majdnem teljesen kifejlett példány volt, amikor elpusztult. A kutatók ugyan nem találtak megkövesedett tollakat, de úgy vélik, hogy sok más dinoszauruszhoz hasonlóan a Moros is tollas lehetett.

Borítókép: NC Museum of Natural Sciences által közzétett fotó Moros intrepidusról

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában