Ünnepi finomság

2019.01.03. 08:04

Magyaroké Európa második legnagyobb Mézeskalácsvárosa

A Bálna Budapest rendezvényközpontban február 23-ig ingyenesen megtekinthető a finom illatú és rendkívül látványos közösségi alkotás.

Forrás: mezeskalacsvaros.hu

Fotó: Madarász Zsolt

Kilencedik alkalommal alkották meg a Mézeskalácsvárost: a budapesti Fővám téren kiállított látványosság anonim „adományokból” állt össze, s jegyvásárlás nélkül megtekinthető. A világ minden tájáról a Bálna Rendezvényközpontba érkező érdeklődők akár egy órát is hajlandóak várakozni a bebocsátásukra, ugyanis a galériában egyidejűleg csupán 20-25 személy fér el – számol be róla a muzsa.sk.

Keresztesi Barbara, a Mézeskalácsváros művészeti producere a portálnak elárulta, hogy a kezdeményezés 2010-ben szabadtéri programként indult a Ferencvárosban. Akkor még csak hét mézeskalácsházat állítottak össze, melyeket gyertyákkal megvilágítva állítottak ki a lépcsőházuk elé. Az időközben csaknem félszáz építményt magába foglaló szabadtéri mézeskalácsváros egyre nagyobb népszerűségnek örvendett. 2013-ban a Bálna Budapest fogadta be a látványosságot, amely alkotóinak száma öt év alatt több százra nőtt – idézi fel a cikk.

Mint írják, a nagyszerűen formálható mézeskalácstésztából nevezetes épületek, így egyebek mellett az Iparművészeti Múzeum, a Jurassic Park, az Eiffel-torony, a Lánchíd, a Stonehenge, a csíkszeredai Makovecz-templom, több vár, utca és tér kicsinyített mása készült el. Továbbá felépült a Hóemberváros főtere, a Roxfort Varázslóképző, a Csillagkapu, jó pár mesebeli házikó is. Az épületek falát pedig egyedi festmények, csipkehálók, terményekből kirakott minták díszítik, amelyeket még jobban kiemelnek a városka hangulatos fényei.

A kiállítás 2018. december 22-től 2019. február 23-ig látogatható.

Január 3-tól február 23-ig vasárnaponként és hétfőnként zárva tart, a többi napon pedig 16 és 20 óra között szemrevételezhető. Tavaly közkívánatra, illetve a hatalmas érdeklődés miatt egy hónappal meghosszabbították a nyitvatartási idejét. A kiállítás lebontása után az alkotásokat bedobozolják, s egy raktárba kerülnek. Az épen megmaradók a következő, immár jubileumi Mézeskalácsváros részeként újra láthatók lesznek – áll a cikkben.

Borítókép: a 2017-es Mézeskalácsváros.

Fotó: mezeskalacsvaros.hu / Madarász Zsolt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!