kulturális hanyatlás

2019.01.04. 18:28

Ezer éve történt szökőár maradványait tárták fel egy kínai szigeten

A tudósok nagy mennyiségű porcelántörmeléket tártak fel a Kuangtung tartomány vizeiben lévő Nanao sziget partjain.

A kínai Műszaki Tudományegyetem, valamint a Kelet-kínai Általános Egyetem tudósainak vezetésével végzett kutatások szerint a Hongkongtól 250 kilométerre elterülő Nanao partjainak üledékrétegei a Szung-dinasztia korából (960-1279) származó kőtörmeléket és porcelándarabokat tartalmaznak.

Su Kao, a kelet-kínai egyetem munkatársa elmondta, hogy a sziget délkeleti csücskén lévő Szungcsing területen civilizált város állt, amely hivatalos égetőkemencékkel rendelkezett. Itt készítették a porcelánt a Szung-dinasztia középső periódusában.

A szökőár lerombolta a várost, semmilyen más kulturális emlék nyomát nem találták az üledékben a későbbi periódusokból egészen a Ming-dinasztia (1368-1644) kései időszakáig.

A híres Nanao-1, egy ősi kereskedelmi hajó a sziget partjaitól 2 kilométerre süllyedt el mintegy 69 évvel a szökőár előtt. A régészek a roncsról származó több mint 20 ezer antik darabot, köztük porcelánt és bronz érméket tártak fel.

A szökőár 1076-ban söpört végig Kína déli partvidékén a dél-kínai-tengeri Manila-árokban történt nagyerejű földrengés nyomán. A cunami kínai kutatók szerint a térség drasztikus kulturális hanyatlását idézte elő.

Kínai kutatók 2013-ban találták az első bizonyítékokat a mintegy ezer éve történt szökőárra a Dél-kínai-tengerben lévő Tungtao szigetén. A sziget körül megfigyelték, hogy a korallzátonyok és a kőzetek mintegy 200 méterre elmozdultak a szigettől. Arra a következtetésre jutottak, hogy ezt csak igen nagy erejű ár volt képes előidézni.

A kutatások alapján kezdődött meg Kínában az adatok gyűjtése az esetleges szökőárveszélyről a Dél-kínai-tengerben, tavaly a Manila-árokba szökőár-előrejelző bójákat telepítettek.

Kína déli partvidéke a világ egyik legsűrűbben lakott területe, itt terül el Hongkong, Makaó, Hsziamen és a több mint nyolcmilliós Kanton. A térségben működik a kelet-ázsiai ország számos atomerőműve. Az atomerőművek szökőár általi sebezhetőségét megmutatta a Japánt 2011-ben megrázó földrengés nyomán keletkezett cunami, amely tönkretette a fukusimai atomerőművet, jelentős környezeti katasztrófát okozva.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában