Példátlan felfedezés

2019.01.03. 12:02

Az azték Sipe-Totek isten tiszteletére embereket nyúztak meg

Most felfedezték a prehispán istenség egyik templomát Mexikó középső részén, Ndachjian-Tehuacan régészeti lelőhelyen – jelentette be szerdán a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH).

Tehuacán, 2019. január 3. A mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) által közreadott 2018-as képen egy emberfejet és Sipe-Totek (Megnyúzott Urunk) prehispán termékenységistent ábrázoló kõszobrok, amelyeket a mexikói Puebla szövetségi állambeli Tehuacánban lévõ Ndachjian-Tehuacán régészeti lelõhelyen tártak fel. Az intézet 2019. január 2-án bejelentette, hogy a lelõhelyen megtalálták az elsõ templomot, ahol megnyúzott emberek bõrét viselõ papok mutattak be rituálékat Sipe-Totek istennek. MTI/AP/INAH/Meliton Tapia Davila

A kutatók két áldozati oltárt, két megnyúzott emberfejet ábrázoló szobrot és egy törzset találtak, ez utóbbi valószínűleg magát a Sipe-Totek (Megnyúzott urunk) néven ismert termékenységistent ábrázolja. A maga nemében példátlan leletre Puebla államban, a popoloka indiánok kultikus központjában bukkantak ásatások eredményeként.

Noemi Castillo régész szerint a Ndachjian-Tehuacán-i templom, amelyet 1000 és 1200 között használhattak, magán viseli az áldozati helyek mindazon jellegzetességeit, amelyekről írásos emlékekben lehet olvasni.

Az azték Sipe-Toteket (spanyol írásmód szerint: Xipe-Tótec) a természet tavaszi megújulása, a termésbetakarítás és az oktli nevű bódító ital isteneként tisztelték szerte Mezoamerikában – a mai Mexikóban és a közép-amerikai földnyelven, a spanyol hódítás előtt Észak- és Közép-Amerika legfejlettebb régiójában -, emellett az aranyművesek pártfogójának számított.

Többnyire lenyúzott emberbőrből készült, hátán fűzővel záródó rövid kabátfélében ábrázolják,

könyökétől a feláldozott ember szétterpesztett ujjú karjai lógnak le. Arcán emberbőrből készült maszkot visel, jellemző az ennek révén kirajzolódó kettős száj.

 

A tiszteletére rendezett áldozati ünnepségeken a pap varázslók az emberáldozat lenyúzott bőréből készült ruhában táncoltak azokkal a harcosokkal, akik a foglyokat ejtették.

A szertartáshoz két oltárt használtak, az egyiken gladiátorviadal-szerű harcban megölték vagy lenyilazták az áldozatot, a másikon pedig megnyúzták.

A kegyetlen kultusz létezését bizonyító nyomokat másutt is találtak, de a pueblai az első, „Megnyúzott urunknak” szentelt komplett templom.

Borítókép: a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) által közreadott 2018-as képen egy emberfejet és Sipe-Totek (Megnyúzott Urunk) prehispán termékenységistent ábrázoló kőszobrok, amelyeket a mexikói Puebla szövetségi állambeli Tehuacánban lévő Ndachjian-Tehuacán régészeti lelőhelyen tártak fel. MTI/AP/INAH/Meliton Tapia Davila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!