12 órájuk volt

2018.11.01. 09:50

Szerencsés véget ért a pénztárcaevés

A Pécsi Állatkert vízilova, Bálint alaposan ráijesztett a gondozókra, amikor falánk módon megette a véletlenül a medencéjébe esett tárgyat.

Forrás: Facebook/Pécsi Állatkert

Meghökkentő történetet árult el a Pécsi Állatkert – írja a borsonline.hu. Idén nyáron életbevágó problémával kellett szembenézniük. A Bálint nevű, 24 éves, nagyjából három és fél tonnás nílusi víziló medencéjébe véletlenül beleesett egy kislány zöld mű­anyag pénztárcája, amelyben 400 forint apró volt. A víziló azonnal ráreppent, és egyben lenyelte. A történteket többen is látták a látogatók közül, és rögvest jelentették az állatkert személyzetének.

Kissé pánikba estünk, ugyanis a vízilovak vastagbele a testük méretéhez képest meglehetősen kicsi – kezdte a Borsnak a kert szakmai igazgatóhelyettese, Andricz Bertold.

Tizenkét óra alatt megemészti a gyomruk a tartalmát, így gyorsan kellett cselekedni. Némi konzultáció után arra a következtetésre jutottunk, hogy nem altatjuk el, mert az rendkívül kockázatos és költséges lett volna. Egy gondozó segítségével annyi paraffinolajat itattunk meg vele, amennyit csak tudtunk – emlékezett vissza az igazgató.

Mivel a folyadék erősen vízhajtó hatású, ab­ban bíztak, hogy az olaj segítségével az ürülékkel együtt távozik a testéből a pénztárca is. Az állatkert dolgozói felkutatták Pécset és környékét ricinusolajért, mivel nagy mennyiségre volt szükségük. Végül tizenhét litert sikerült beszerezniük. A szer szerencsére meg is tette a hatását, négy nap múlva „előkerült” a tárca. Az egyetlen pech, hogy a vízilovak, ha tehetik, a vízbe ürítenek, nagyjából egy ta­licskányit, ezért nem lehetett túl könnyű megtalálni. A meglepően jó állapotban lé­vő pénztárcát si­került kihalászni, az állatkert pedig megtartotta ereklyeként.

Bálintról tudni kell, hogy párjával, Ágnessel él az állatkertünkben. Az ő gyermekük Buborék, aki Csehországban igazi sztárrá vált. Bálintot szükséges volt ivartalanítani, mert Európa állatkertjeiben túl sok a hím víziló. Őt azonban ez cseppet sem zavarja, ugyanúgy párosodni akar Ágnessel, aki nem mindig örül ennek – mesélte nevetve Bertold.

Végzetes labdák

A 90-es évek elején a Budapesti Állatkert egyik vízilóbikája egy, a látogatók által a szájába dobott gumilabdába pusztult bele, mivel az apró tárgy bélelzáródást okozott nála.

Szörnyű módon pusztult el 2014 nyarán a frankfurti állatkert egyik vízilova. A 39 esztendős, Maikel nevű állat medencéjébe egy teniszlabdát dobtak, és ő azt – Bálinthoz hasonlóan – megette. Rajta azonban nem tudtak segíteni, elzáródott a bele és valóságos kínhalált halt.

Borítókép: Bálint, a pécsi állatkert 24 éves vízilova

Forrás: Facebook/Pécsi Állatkert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!