Harcosok, nem szentek

2018.11.16. 09:47

A szuperhősök még ellenségeiknél is brutálisabbak

Azt eddig is tudtuk, hogy a képregényadaptációk tömve vannak erőszakkal. De hogy ennyire?

A Pennsylvaniai Állami Egyetem az idei AAP (American Academy of Pediatrics) nemzetközi konferencián közölte legfrissebb kutatásainak eredményeit. A hetediksor.hu filmportál cikkében ismerteti: a kutatók a 2015-16 közötti tíz legnagyobb bruttó bevétellel rendelkező képregényadaptációt vizsgálták, többek között a Bosszúállók: Végtelen háborút vagy a Batman Superman ellen című filmet. A szereplőket két fő csoportba sorolták: a “jófiúk” és a “rosszfiúk” kategóriájába.

Mint a hetediksor.hu írja, a kutatók képkockáról képkockára vizsgálták a filmeket, és azt a következtetést vonták le, hogy

a „rosszak” átlagosan 18 erőszakos cselekményt követnek el óránként, míg a makulátlan igazságosztók 23-at.

Ráadásul a szuperhősök előszeretettel küzdenek halálos fegyvert felhasználva (659 kontra 604), miközben a köz- és magántulajdon épségére is fittyet hánynak (az esetükben 199, miközben ellenségeik csak 191 alkalommal végeztek ilyen pusztításokat a vizsgált alkotásokban).

Ha mindez nem lenne elég, a halálozások számában is toronymagasan verik a rosszarcúakat (168-93).

Az egyetlen pont, amiben a főellenségek felül tudtak kerekedni a világ megmentőin, az a zaklatások, megfélemlítések és kínzások száma volt, amit 93-mal többször, vagyis 237-szer követtek el a produkciókban.

Sőt, a kutatók a sztereotípiákat is igazolták, hiszen azt találták, hogy a férfi karakterek ötször erőszakosabbak a nőknél, vagyis míg ők óránként 34 brutális cselekményt követnek el, addig a gyengébbik nem csak hetet.

A kutatás eredménye ugyanakkor félrevezető, hiszen a szuperhősök többnyire az antagonista cselekedeteire reagálnak, vagyis a magas halálozás közvetett módon ellenségük hibájából történik. Ahogy az sem elhanyagolható, hogy ezek a filmek játékidejük nagy részében a hős cselekedeteire és motivációira koncentrál, háttérbe szorítva a főellenséget.

Az viszont tagadhatatlan, hogy a képregényadaptációk tömve vannak erőszakkal, ami nem feltétlenül tesz jót a gyerekek fejlődésének, amire a tanulmány vezetője, Robert Olympia, a Penn State egyetem professzora is felhívja a figyelmet: „A gyerekek és a serdülők jó fiúknak tekintik a szuperhősöket, akiket befolyásolhat az ezekben megbújó kockázatvállaló magatartás és az erőszakos cselekmények ábrázolása. A gyermekgyógyászati szolgálatoknak éppen ezért fontos feladata, hogy a családok figyelmét felhívja ezekre a potencális veszélyekre, amik akkor fordulhatnak elő, amikor a gyermekek megpróbálják észlelhetően emulálni a hősöket” – idézi a professzort a portál.

Borítókép: a Marvel Vasembere. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!